A középiskolások negyede megbukott az érettségin

A szejm oktatási, tudományos és ifjúsági bizottságának sürgős összehívását kérte – Katarzyna Hall közoktatási miniszter részvételével – a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt az idei lengyelországi érettségi vizsgák megdöbbentő eredményei miatt.

MNO
2011. 07. 05. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a központi vizsgabizottság közölte, az idén a kötelező érettségi vizsgán részt vevő több mint 343 ezer lengyel diák közül több mint 84 ezren megbuktak a vizsgán. Ez csaknem negyede az összes érettségizőnek.

Slawomir Klosowski (PiS), a szejm oktatási bizottságának alelnöke hétfői sajtóértekezletén – a PAP keddi jelentése szerint – azt mondta, hogy az idei érettségi vizsgák eredményei „nagy aggodalomra adnak okot”. „Az érettségik történetében Lengyelországban először fordul elő, hogy a diákok negyede megbukott a vizsgán” – hangsúlyozta.

Az ellenzéki képviselő szerint a kudarcot nem lehet „egyszeri eseménynek” tekinteni, ez már tendencia. Felsorolta az elmúlt évek érettségi vizsgáinak eredményeit, amelyekből kitűnik, hogy a bukások aránya növekszik, a 2005. évi 13 százalékról 2011-re 24,5 százalékra. Szerinte mindez a tárca oktatáspolitikájának következménye, s egyebek között annak is, hogy csökkentették a követelményeket az iskolákban.

Közölte: a PiS-ben már az is felvetődött, hogy ne nyújtsanak-e be bizalmatlansági indítványt a közoktatási miniszter asszony ellen. Ilyen kéréssel fordultak hozzájuk júniusban a Szolidaritás szakszervezet aktivistái, de az ellenzéki párt vezető testületei még nem hoztak döntést ebben a kérdésben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.