A kukába hajítjuk, pedig nem odavaló

Az elhasznált, elromlott vagy feleslegessé vált elektromos és elektronikai készülékek nem a kukába valók – erre hívja fel a figyelmet a lakossági e-hulladékok újrahasznosításának koordinálására szakosodott közhasznú szervezet, az Electro-Coord Magyarország.

MNO
2011. 07. 04. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban évente mintegy 130 ezer tonna ilyen „szemét” képződik, ebből 40 ezret gyűjtenek vissza. Szelektív gyűjtésük azért fontos, mert a feldolgozás előtt el kell távolítani a környezetre különösen veszélyes – sok esetben rákkeltő – és csak speciálisan kezelhető anyagokat (például a higanyt, az azbesztet, a brómtartalmú műanyagokat).

A cég az országos logisztikai hálózatán keresztül évi harmincezer tonnát gyűjt vissza, aminek a 80–85 százalékát újrahasznosítják. A lakosság térítésmentesen adhatja le a háztartásban keletkezett – épségben lévő, főalkatrészekkel rendelkező –, hulladékká vált elektromos készülékeit a www.electro-coord.hu internetes oldalon található címeken. Ide tartoznak a háztartási kis- és nagygépek, a barkácsgépek, a szórakoztatóelektronikai készülékek, a számítógépek, a monitorok, a fénycsövek, a kompakt izzók és a lámpatestek.

(kisalfold.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.