A legtöbben elutaznának

A tavalyi évhez hasonlóan alakulnak a magyarok nyaralási tervei: a 18–64 évesek háromnegyede gondolkodik pihenésben, az utazást tervezők fele külföldre is menne – derült ki a KutatóCentrum és a Marketing & Media közös felméréséből.

MNO
2011. 07. 05. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésről szóló közlemény szerint jellemzően az idősebb, 45 év feletti korosztály, valamint a községben élők mondanak le a nyári szabadságról. A pihenést tervezők többsége már májusban határozott elképzeléssel is rendelkezett, csupán a megkérdezettek tizede nem tudta megmondani, hogyan alakul majd a vakációja. A legtöbben utazásban is gondolkodnak, ugyanakkor minden tizedik válaszadó néhány napot előreláthatóan otthon is eltölt majd.

Tavalyhoz hasonlóan a már konkrét utazási tervvel rendelkezők több mint fele csak belföldi, negyede csak külföldi útban gondolkodik, míg további egynegyedük itthon és külföldön egyaránt szeretne néhány napra kikapcsolódni. A külföldi utazást tervezők preferenciái némiképp megváltoztak. Bár a határon túli úti célok közül továbbra is Horvátország, Olaszország és Görögország vezeti a népszerűségi listát, a tavalyi évhez képest visszaesett az érdeklődés irántuk. A legkeresettebb úti célokon kívül ugyanis sokan jelöltek meg egyéb, nem tipikus „nyaralós országokat” – idézik Sütő Annát, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzserét a közleményben.

A külföldi utazást tervezők közt a 18–34 évesek és a felsőfokú végzettségűk vannak többségben. Jellemző még, hogy a határon túlra utazók hosszabb vakációt terveznek, mint azok, akik belföldön maradnak. A külföldre utazók 63 százaléka ugyanis a leghosszabb nyaralására legalább hét napot szán, míg a belföldi pihenést tervezőknek csupán 43 százaléka gondolkodik minimum egyhetes vakációban. A többség, a válaszadók 63 százaléka ugyanakkor 4-10 napot tud a leghosszabb nyaralásra szánni.

Elsősorban a fiatalabbak és az alacsonyabb végzettségűek terveznek rövidebb pihenést, míg az idősebbek és felsőfokú végzettségűek esetében az átlagnál gyakoribbak a 10 napnál is hosszabb nyaralások. Az 1029 fő online megkérdezésével zajló „villámkutatás” május 10. és 16. között zajlott. A minta kor és nem szempontjából reprezentálja a 18–64 éves magyar lakosságot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.