A magyar állam nem járul hozzá a Mol–INA-szerződés módosításához

A magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Strasbourgban, sajtótájékoztatón. Korábban egy horvát lap arról írt, hogy a horvát kormány akár fel is mondhatja a Mol–INA-szerződést. A horvát főügyészség kedden cáfolta a kiadatás tényét. <br />

MNO
2011. 07. 05. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság keddi számában azt írta, hogy Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója előzetes kiadatását. A Mol kommunikációs vezetője azonban azt mondta, sem a Mol, sem Hernádi Zsolt nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte az elnök-vezérigazgató előzetes kiadatását.

A magyar kormányfő az erre hivatkozó újságírói kérdésre Strasbourgban – az európai parlamenti elnökségértékelő felszólalása után – azt mondta: „a vádakat ismerjük, nem tekintjük kormányközi kérdésnek, a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata. Ebbe nem kívánunk beleavatkozni, és ebben semmilyen szerepet sem kívánunk játszani” – jelentette ki.

Orbán Viktor felidézte, a magyar állam 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Molban – miután azt „visszaszereztük” az oroszoktól –, és „a mi határozott tulajdonosi álláspontunk az, hogy semmilyen szerződésmódosításhoz nem járulunk hozzá, amely a horvát olajtársaság és a magyar olajtársaság között jött létre”.

Horvát lapértesülések szerint Hernádi Zsoltot vesztegetéssel gyanúsítja az ottani ügyészség – emlékeztetett keddi számában a Népszabadság. A Vjesnik című zágrábi napilap internetes honlapján június végén megjelentek szerint a horvát kormány esetleg megvizsgálja annak lehetőségét, hogy felmondják a korábbi kormány és a Mol közötti, az INA többségi részesedéséről szóló szerződést.

A KIM nem tud kiadatási kérelem előterjesztéséről

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Horvátország nem terjesztett elő kiadatási kérelmet, amit az Európai Kiadatási Egyezmény alapján tehetne meg – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kommunikációért felelős államtitkársága kedden.

Arra a kérdésre, hogy valóban felajánlotta-e a horvát fél, hogy Magyarországon hallgassák ki Hernádi Zsoltot gyanúsítottként, az MTI azt a választ kapta, hogy a KIM-nek erről nincs információja, a jogsegélykérelmeket a Legfőbb Ügyészség kezeli.

„Ez az információ téves”

A horvát főügyész – cáfolva a Népszabadság keddi cikkét – elmondta, nem érkezett hozzájuk semmiféle kérés Hernádi Zsolt kiadatásával kapcsolatban. Martina Mihordin, a főügyészség szóvivője kedden a Bloombergnek e-mailben úgy nyilatkozott, „ez az információ téves”.

(MTI, bloomberg.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.