A második félév már jobb lehet

A dél-koreai gazdaság éves bővülési üteme gyorsulhat a második félévben az első hat hónaphoz képest – mondta a dél-koreai pénzügyminiszter, Dzse Van Bahk egy üzleti ebéd alkalmával szerdán.

MNO
2011. 07. 06. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bahk újságíróknak hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett, ugyanakkor elismerte, hogy a magas infláció az alacsonyabb jövedelmű csoportok számára nehézségeket okoz. A kormány az előző héten emelte „3,0 százalék körüli” szintről 4,0 százalékra az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzését miközben növekedési prognózisát „5,0 százalék körüli” értékről 4,5 százalékra csökkentette.

A pénzügyminiszter szerint a külföldi tőke beáramlása a helyi kötvénypiacra veszélyeket rejt magában. Elmondta: az elmúlt időben a részvénypiacon nettó tőkekiáramlás, miközben a kötvénypiacon nettó beáramlás volt. A legnagyobb kötvénypiaci befektető a kínai állam volt – tette hozzá. Bahk úgy fogalmazott: „nem lehet tudni, hogy meddig marad fenn ez a trend, de a további tőkebeáramlás hatással lehet a kamatlábakra”. Egy olyan kis nyitott gazdaságban, mint amilyen Dél-Korea, a külföldiek nagy arányú kötvénypiaci jelenléte kockázatot jelent – tette hozzá. A tőkebeáramlás növekedési ütemének tompítása érdekében a szöuli kormányzat nemrégiben ismét bevezette a külföldiek kötvényvásárlására kivetett adónemet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.