A Méltóság meglógott, és a Gázai övezet felé tart + Képek

A gázai segélyflottilla egy francia hajója elhagyta a görög területi vizeket, és útban van a Gázai övezet felé – közölte a palesztin terület izraeli blokádja elleni tiltakozó akció egy szervezője.

MNO
2011. 07. 05. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a 19 méter hosszú, Dignité (Méltóság) – al-Karama nevű hajó nyolc palesztinbarát aktivistával – köztük Olivier Besanconot ismert francia szélsőbaloldali politikussal és Nicole Kiil-Nielsennel, a Zöldek francia európai parlamenti képviselőjével –, valamint elegendő üzemanyaggal és élelemmel a fedélzetén kijutott a nemzetközi vizekre. Ez az első hajó, amelynek a görög hatóságok tiltása ellenére sikerült kifutnia egy görög kikötőből a Gázai övezet felé.



A hatóságok múlt pénteken megtiltották a Gázai övezet izraeli zárlatának áttörésére készülő hajóknak, hogy elhagyják a görögországi kikötőket. „Küldöttséget menesztünk a francia külügyminisztériumhoz, hogy védelmet kérjünk. Attól függően döntünk a továbbiakról, hogy ez hogyan sikerül” – közölte a szervező. Izrael figyelmeztetett, hogy fel fog tartóztatni minden hajót, amelyik megközelíti a Gázai övezetet.



A francia külügyminisztérium ismét rosszallásának adott hangot a segélyflottilla miatt. Egy újabb hajóraj (a tavaly ilyenkor kilenc török halálával végződött hasonló akció után) „csak tovább szítja a feszültséget” – hangsúlyozta a francia külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Párizs elítéli a Gázai övezetet sújtó izraeli blokádot.



(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.