A Mol és az Audi vezeti a listát

Magyarország 100 legnagyobb vállalatának összteljesítmény alapján összeállított listáját továbbra is a Mol vezeti, de a TOP10-ből kiesett az E.ON Hungária Zrt. és a Magyar Villamos Művek is.

MNO
2011. 07. 20. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Figyelő című hetilap által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a távközlési szektorban csökkenő árbevételek miatt az UPC Magyarország és az Invitel is kiesett a listáról, a tavalyi eredményei alapján viszont bekerült a 100-as klubba a Panrusgáz, de a siker nem tartott sokáig, mert a válságadó bevezetése után már vissza is adta a gázkereskedelmi engedélyét.

A legeredményesebb magyar cégek toplistájából, a TOP100-ból, amelyet a Dun&Bradstreet állított össze, és amelyet a Figyelő e heti száma közöl, az derül ki, hogy Magyarország 100 legnagyobb vállalata az összteljesítmény alapján túl van a nehezén, a válság okozta sokk után a többség fellélegzett, megkezdődött a talpra állás.

A Top100-as lista első tíz helyezettje sorrendben a következő: Mol Nyrt., Audi Hungaria Motor Kft., Nokia Komárom Kft., GE Hungary Kft., Samsung Electronics Magyar Zrt., Philips Magyarország, E.ON Földgáz Trade Zrt., Panrusgáz Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Tesco-Globál Áruházak Zrt.

A tavalyi listához képest 13 új szereplő került be a TOP100 közé, 7 vállalat pedig több mint tíz helyet ugrott előre, 10 cég több mint 10 helyet rontott az eredményén. A 2008-as válság után tavaly a legnagyobbat az exportra termelő járműipar és az elektronikai gyártók „arattak”, az Audi adózott eredménye például 109 százalékkal növekedett.

A magyar tulajdonú gyártók is szépen teljesítettek: a Jász Plasztik a 80.-ról a 69. helyre ugrott fel, és a Videoton Holding is növelte az árbevételét, ezzel a 78.-ról a 76. pozícióra lépett előre. De még mindig elmondható, hogy magyar tulajdonú cégek nem tolonganak az élbolyban – közölte a hetilap.

Ez az előzetes 100-as lista vezeti fel egyébként az októberi Figyelő TOP200-as nagyvállalati listát, amely a magyarországi vállalati elit mérvadó rangsora. A Figyelő minden évben, idén pedig épp a harmincadik alkalommal mutatja be a Magyarország 200 legeredményesebb vállalatát feldolgozó listáját.

A Figyelő szakmai partnere a Dun&Bradstreet, mely nemzetközi adatbázisában 240 országban gyűjt adatot, 195 millió céget elemez, a TOP100-as lista kialakításához egyedi minősítési rendszerének keretében kockázatossági mutatókat rendel a cégekhez, amely jelzi az adott cég bedőlési valószínűségét, és a céggel létesített üzleti kapcsolat kockázatosságát is – emlékeztet a Figyelő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.