A napenergia még a sörrel is fantasztikus dolgokat művel

45 milliárd forintot fordít az állam idén energiahatékonysági programokra. Az önkormányzatok 85, az egyházak és nonprofit szervezetek 60, míg a kis- és közepes vállalkozások 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak. 26 településen hat felekezet valósíthat meg energetikai fejlesztéseket 1,7 milliárd forint uniós támogatással.

MNO
2011. 07. 03. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomenergia előnyeit ismertetik a soproni VOLT Fesztivál látogatóival. A paksi atomerőmű tulajdonosa a Magyar Villamos Művek. Az állami cég megújuló energiaforrásokkal működtetett „Energiaszigetet” állít fel a három legnagyobb hazai nyári fesztiválon: a VOLT-on, a Balaton Soundon, majd pedig a Sziget Fesztiválon. A mobiltöltős kerékpár mellett a napenergiával hűtött sör aratta a legnagyobb sikert. Az interaktív kiállítással az Európai Unió energetikai célkitűzéseit népszerűsíti az MVM.

– Ismerjük meg a környezetünket, lehetőségeinket arra vonatkozóan, hogy milyen energiafelhasználási lehetőségek vannak. Láttam Sopronban, a VOLT-on, hogy a diskurzus nemcsak arról szólt, hogy odafeküdtek, és kihasználták a sörhűtés lehetőségét, hanem beszélgettek is arról, hogy milyen jövő vár ránk ezen a területen –mondta a hírTV-nek az MVM kommunikációs igazgatója, Felkai György.

A Pannonhalmi Bencés Főapátságban uniós forrásból, 70 milliós beruházással korszerűsítették a fűtést. A napkollektorokkal a monostor 3,2 millió forintot takaríthat meg évente.

– A napenergiából villamos energiát tudunk előállítani. Ezek a napelemek fotovoltaikusak, nemcsak napsütésben, hanem enyhén borús időben is tudnak energiát termelni – mondta a műszaki vezető, Staudt Gábor. A Pannonhalmán felállított napkollektorokkal annyi villamos energia állítható elő, amely 30 családi ház éves fogyasztására elegendő. A katolikusok mellett 5 másik felekezet is részt vehetett az energetikai fejlesztésekben, amelyeket 1,7 milliárd forinttal támogatott a magyar állam és az Európai Unió.

Az energetikai államtitkár azt mondta, az egyházak többsége napkollektorok és napelemek telepítésére pályázott.

– Március 1-től újabb pályázati források kerültek megnyitásra. Sűrűn érkeznek pályázatok. A szakértői bizottságok a háttérben már dolgoznak, és reményeink szerint a nyár közepétől megkezdődhet a bírálati időszak is, amely újabb, mintegy 40 milliárd forintnak a felosztását teszi lehetővé – jelentette ki a hírTV-nek Bencsik János klímaügyi és energetikai államtitkár. Magyarország az átlagosnál gazdagabb a geotermikus energiában, Számos közintézmény, kórház, egyetem és önkormányzat használja már a fűtésben a föld hőjét, amivel – a hagyományos fűtőanyagokhoz képest – 60 százalékos megtakarítás is elérhető.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.