A németek nem örülnek a görög kölcsönnek

Az osztrák lakosság 58 százaléka nem helyesli, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei újabb milliárdos hitelt hagytak jóvá az adósságválsággal küzdő Görögország javára – mutatta ki egy vasárnap közzétett felmérés.

MNO
2011. 07. 03. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kurier című napilapban megjelent közvélemény-kutatási eredmények szerint az osztrák lakosság 28 százaléka helyesli a pénzügyi segítségnyújtást. Tizennégy százalék mondta azt, hogy nincs véleménye a kérdésről, és 58 százalék ellenzi.

A segítségnyújtás megítélése javult május óta, akkor még a lakosság 60 százaléka ellenezte – mutatott rá a felmérést készítő OGM intézet egyik szakértője a Kurierban. A vélemények az egyes pártok szavazói táborai szerint meglehetősen eltérnek. A legerősebb (59 százalékos) támogatottsága a kisebbik kormánypárt, a konzervatív tábort és a vállalkozói rétegeket képviselő Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazóinak körében van. A másik koalíciós párt, a szociáldemokraták (SPÖ) szavazóinak 40 százaléka helyesli a lépéseket. A populista, euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) választói viszont 90 százalékos arányban ellenzik a Görögországnak nyújtott hiteleket. Az FPÖ a parlamentben és a médiában helytelenítette Görögország megsegítését, míg a kormánypártok mellette érveltek.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombaton egy újabb 12 milliárd eurós hitelrészletet szabadítottak fel az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi 110 milliárdos hitelprogramjából, s még ebben a hónapban tárgyalnak egy újabb programról is. A 340 milliárd eurós adósságot felhalmozó dél-európai ország az újabb kölcsönrészlet nélkül heteken belül államcsődöt jelenthetett volna be. A hitellel az egész euróövezet válságát is igyekeznek elkerülni.

Maria Fekter pénzügyminiszter a közelmúltban így nyilatkozott: egy görög államcsődnek közvetve „beláthatatlan következményei” lennének az osztrák gazdaságra nézve. A bankok és az állam 4,6 milliárd eurós görögországi követeléseinek elvesztése önmagában nem jelentene „rendszer szintű” kockázatot a gazdaságnak, sokkal súlyosabb lenne azonban az osztrák bankokra és kereskedelemre gyakorolt közvetett hatás. A görög és az osztrák bankok egyaránt erőteljesen jelen vannak Délkelet-Európában, s ha a görög pénzintézetek egy államcsőd következményeként „bedőlnek”, az az osztrák bankokat is súlyosan érintené.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.