A nepperek idén is az árak leverésére játszanak + Videó

Hetek óta aratnak a gazdák, az őszi búzának már körülbelül az egyharmadát betakarították Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. A gazdálkodók erős közepesnek értékelik az évet, az árak azonban napról napra csökkennek. A vidékfejlesztési miniszter szerint jobban jár az, aki vár az értékesítéssel, mert a nepperek idén is az árak leverésére játszanak. A szombati kunszentmártoni aratófesztiválon Fazekas Sándor azt is mondta, hogy a közraktározással lehet segíteni a búzatermelők gondjain.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797171" target="_blank"><strong>• Jó árra számíthatnak a búzatermesztők, érdemes kivárniuk</strong></a>

MNO
2011. 07. 16. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában tart még az aratás Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A Péter-Pál előtti csapadék segítette a jobb termést, az elmúlt hetek száraz, meleg időjárása miatt pedig jó ütemben haladnak a betakarítással. A gazdák szerint a tavalyi belvíz még idén is érezteti hatását a megyében. A jobb területeken akár 50 mázsa búzát is arattak, a rosszabbakon viszont alig 25 mázsát. Az évet erős közepesként értékelik, a búza ára azonban napról napra alacsonyabb. „Egyre jobban megy lefele a búza ára. Egyik nap még 4600 forint, másik nap 4500, egy hét múlva már csak 4000 forint volt a búzának az ára” – fogalmazott a hírTV-nek Rigó András gazdálkodó.

A nyomott áron eladott búzáról évről évre a szántóföldek szélén felbukkanó nepperek tehetnek. A vidékfejlesztési miniszter szerint érdemes várni az értékesítéssel, ezért jobban jár az a termelő, aki egy ideig még raktárba viszi a búzáját. „A közraktározási rendszer és az ország tárolókapacitásai teljes mértékben lehetővé teszik azt, hogy a termés, amely egy nagyon jó termés, az a raktárakba kerüljön, és utána magasabb áron lehet azt értékesíteni” – nyilatkozta Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter a kunszentmártoni aratónapon azt is elmondta, hogy a magyar búzának megvan a hazai és külföldi piaca is, a világpiaci árak pedig idővel elérik a méltányos szintet.

A szakember szerint idén a búza fehérjetartalma határozza meg a kereskedők árszabását. Az elnök azt mondta, 42 ezerért vásárolják fel a takarmánybúzát, és ennyiért is adják tovább. Az eurobúzának 44 ezer 500 forint tonnája, a malmi étkezési búzáé – a minőségtől függően – 47-50 ezer forint.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.