A nőké a család, a férfiaknak marad a kocsi

A nők a legmegfelelőbb döntéshozók a családi élet egyes kérdéseiben, míg a férfiak az autó és a szórakoztatóelektronikai készülékek vásárlásában jeleskednek – derül ki egy felmérésből.

MNO
2011. 07. 27. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válaszadók 75 százaléka szerint nők döntenek, amikor egészséget és szépséget szolgáló termékeket kell beszerezni, a ruházati cikkeknél 64, az élelmiszer vásárlásánál 53 százalék szavazott a nőkre. A magyar megkérdezettek közel kétharmada szerint a nők a legilletékesebbek a gyerekekről való gondoskodásban is a Nielsen piackutató vállalat 55 országban végzett felmérése alapján.

Autóvásárlásnál a férfiak kimagasló hozzáértése mellett foglalt állást a kutatásban részt vevő magyarok 69 százaléka, szintén a férfiakat tartja döntéshozónak a válaszadók 63 százaléka a szórakoztatóelektronikai készülékek, 51 százalék a személyes használatú elektronikus eszközök, a többi között iPod vagy mobiltelefon megvételekor.

Élelmiszer-vásárlásnál az európai válaszadók 47 százaléka szerint férfiak és nők egyformán kompetensek dönteni, nőket nevez meg 46, míg férfiakat 7 százalék. Ettől eltérően Magyarországon 53 százalék a nőket említi, 44 százalék szerint mindkettő egyformán, míg a férfiakra 3 százalék voksolt.

Litvániában 59 százalék, Olaszországban 58, Csehországban 54 százalék tekinti a nőket döntéshozónak az élelmiszerek beszerzésénél. E téren a férfiak kompetenciája Hollandiában a legnagyobb 16 százalékkal, majd Németország következik 13, továbbá Ausztria és Törökország 10-10 százalékkal.

A családi bank- és pénzügyekben összességében a megkérdezettek 59 százaléka, Magyarországon 60 százaléka mindkét nem képviselőit egyformán alkalmasnak tartja, hogy döntést hozzon. A kutatás 2011 első felében készült 55 országban, több mint 28 ezer internethasználó megkérdezésével: a válaszadók 52 százaléka férfi, 48 százalék nő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.