A rendőrök levetkőztethetik a nőket

A jövőben rendőrségi felszólításra kötelesek levenni az arcukat elfedő kendőt az ausztráliai Új-Dél-Wales szövetségi államban élő iszlám nők egy hétfő éjjel elfogadott kormányzati döntés értelmében.

MNO
2011. 07. 05. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendelkezés ugyanakkor kiköti, hogy csak akkor állhatnak elő a hatóságok ezzel a kéréssel, ha az érintett személy esetében bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel. Az új-dél-walesi iszlám tanács és az Iszlám Nők Társasága már jelezte, hogy elfogadja a döntést, ugyanakkor felhívta a hatóságok figyelmét arra, hogy a jogszabály érvényesítésekor kellő körültekintéssel járjanak el. Amennyiben egy nő a rendőrség kérése ellenére nem veszi le az arcát elfedő kendőt, 5 ezer ausztrál dollárra (közel egymillió forintra) büntethető.

A nyugat-ausztráliai hatóságok is fontolóra vették már egy hasonló törvény jóváhagyását, de annak hatályát kiterjesztenék a bukósisakot viselő személyekre is.

A 21 milliós országban 360 ezer muszlim (a lakosság 1,71 százaléka) él, többségük Libanonból, Törökországból, Afganisztánból, Pakisztánból, Bangladesből, Irakból, illetve Indonéziából származik. Nagyobb hullámban a második világháborút követően vándoroltak be: 1947 és 1971 között megnyolcszorozódott a számuk, elsősorban a gazdasági konjunktúra miatti kedvező ausztráliai munkaerő-piaci helyzet miatt. Az utóbbi három évtizedben sok muzulmán menekültként vagy humanitárius programok révén érkezett az országba. Ausztrália jelenlegi mozlim lakossága főleg Sydney-ben és Melbourne-ben koncentrálódik.

Az Ausztráliától kétezer kilométerre fekvő, hasonlóan multikulturális Új-Zélandon diplomáciai feszültséget váltott ki az a minap történt eset, hogy Aucklandban az egyik busztársaság alkalmazottja megtiltotta egy elfátyolozott szaúd-arábiai tanulólánynak, hogy felszálljon az autóbuszra. John Key új-zélandi miniszterelnök kedden figyelmeztetett, hogy a kulturális és az ezzel összefonódó meggyőződésbeli különbségeket tiszteletben kell tartani, és ennek alapján a nőket nem érheti diszkrimináció az iszlám viselet miatt. A kormányfő ugyanakkor hozzátette, biztonsági megfontolásból – például bankokban – a szolgáltató dönthet az arcot elfedő kendő használatának tilalma mellett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.