A rendőrség is beszáll az aláírások ellenőrzésébe

Az illetékes bukaresti ügyészség a rendőrség révén kívánja ellenőrizni az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzéséhez szükséges listákon szereplő aláírások hitelességét – olvasható az Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerdai számában, a párt megalakítását kezdeményezők nevében Toró T. Tibor elmondta: állnak elébe a hatósági ellenőrzésnek.

MNO
2011. 07. 27. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti napilap azt írja: a bukaresti harmadik kerületi bíróság mellett működő ügyészség e napon küldi át a rendőrségnek azt a „bűnvádi dossziét”, amely az EMNP bejegyzéséhez szükséges listákon szereplő aláírások meghamisításával kapcsolatos. A lap szerint ezt az információt a tényfeltáró vizsgálatot folytató Jurnalul National című román lap és az ÚMSZ újságírói tudták meg.

Catalina Santion, a bukaresti harmadik kerületi bíróság melletti ügyészség helyettes főügyésze az ÚMSZ megkeresésére elmondta: a dossziéban megfogalmazott vád – amely ismeretlen elkövetők ellen szól – okirat-hamisításra és hamis iratokkal való visszaélésre vonatkozik. A helyettes főügyész szerint a rendőrség vélhetően felhasználja majd a sajtóban megjelent információkat. Ez a cikk a múlt péntek óta a harmadik, amely az Új Magyar Szó és a Jurnalul National által felkért írásszakértőkre hivatkozva tudni véli: az EMNP-nek a bukaresti törvényszéken májusban benyújtott aláíráslistái „ezrével tartalmaznak hamis aláírásokat”.

E cikkek szerzői azt is tudni vélték: a bukaresti és az Erdélyen kívüli megyék támogatói listáit tartalmazó összesítőkön szereplő nevek is „légből kapottak”. Az újságírók ugyanis szúrópróbaszerűen kiválasztott lakcímeket kerestek fel, ennek nyomán úgy látják: a két lap szerkesztőségébe érkezett, majd az újságírók által a törvényszéken ellenőrzött aláíráslista-másolatokon szereplő személyek létezése is kérdésessé vált.

A párt létrehozásának kezdeményezője a Tőkés László európai parlamenti alelnök vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke szerdán az MTI kérdésére elmondta, hogy a szervezetnek semmi oka kételkedni aláírásgyűjtőik becsületességében és munkájuk tisztaságában. „Állunk elébe minden ilyen típusú ellenőrzésnek. Viszont nem szeretnénk, ha azokat az embereket, akik aláírásukkal támogatták a párt bejegyzését, most a rendőrség és az ügyészség, valamint az újságírók és más személyek zaklatnák” – mondta Toró. Szerinte a politikai szimpátiák kinyilvánítása magánügy, azt nem nyilvánosság előtt kell megtárgyalni.

„Az igazságügyi szerveknek joguk van e vizsgálatokat elvégezni. Nekem ez az egyetlen félelmem ebben az ügyben, hogy ártatlan embereket fognak majd meghurcolni” – állapította meg a politikus az MTI-nek. Elmondta: az aláírások hitelességét a párt kezdeményezői lehetőségükhöz mérten a legalaposabban igyekeztek ellenőrizni. „Természetesen nehéz utánajárni 30 ezer személynek, azt tudtuk ellenőrizni, hogy a létező személyi számokhoz valóban létező személyek tartoznak-e. Azokat a neveket, amelyek esetében nem felelt meg a személyi szám, levettük a listáról” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke.

A bukaresti törvényszék egyébként első fokon elutasította az EMNP bejegyzését, de nem az aláírásokkal volt problémája. Arra hivatkozott, hogy a párt nem a „nemzeti érdekek” képviseletét vállalja, hanem egy közösség érdekeire összpontosít. A kezdeményezők várhatóan megfellebbezik a bíróság döntését. Az ÚMSZ és az erdélyi Krónika szerdán egyaránt idézi Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét, aki marosvásárhelyi sajtóértekezletén úgy vélekedett: nincs ok pánikra amiatt, hogy elutasították az EMNP bejegyzését. Minthogy az MPP már be van jegyezve, listáin helyet biztosíthat a „jobboldal” többi képviselőinek is – mondta Szász Jenő, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) a „baloldalhoz” sorolja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.