A súlyos megszorítások ellenére sem tud előretörni a baloldal

Egyelőre befagyottnak tekinthető a brit pártrendszer, mivel év eleje óta gyakorlatilag semmilyen érdemi elmozdulás nem történt a szigetországban – derül ki az Angus Reid Public Opinion legfrissebb felméréséből, amelyet július 19-20-án készítettek. A népszerűségi listát a Munkáspárt vezeti, de előnyük egyáltalán nem tekinthető tetemesnek, ráadásul a párt vezetője sem népszerű. Ez annak fényében csalódásnak tekinthető, hogy Nagy-Britanniában súlyos megszorításokat kénytelen végrehajtani a koalíciós kabinet.

Kovács András
2011. 07. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a biztos szavazók kétötödének a támogatására számíthatna a brit Munkáspárt, ha most rendeznék a választásokat a szigetországban. A májusi részleges önkormányzati, skót és walesi parlamenti választások és népszavazást követően nem láthatók jelentős elmozdulások a pártok támogatottságában. A Labour népszerűsége március óta 41 százalékon áll, míg a kormánypárti konzervatívok 34 százalékos támogatottságnak örvendenek, ami egy százalékkal több, mint négy hónapja.

A választási rendszerről szóló népszavazást kezdeményező kisebbik kormánypárt, a liberális-demokraták 10 százalékon állnak, ami szintén megfelel a márciusi eredményüknek. A kisebb erők, mint például a függetlenségi párt (UKIP) hat, a Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Zöld Párt 3-3, míg a Brit Nemzeti Párt 2 százalékon áll a felmérés szerint.

Északon erős a baloldal

A Munkáspárt továbbra is Észak-Angliában (50 százalék) számít a legnépszerűbbek, de Londonban is hat százalékkal előzik meg a torykat (44:38). Közép-Angliában és Walesben a Labour 41, míg a konzervatívok 35 százalékos népszerűséggel rendelkeznek. A kormánypártok legerősebb bázisának Dél-Anglia számít, ahol a toryk 40, míg a liberálisok 14 százaléknyi voksra számíthatnak. Skóciában a Munkáspárt 44, míg az SNP 35 százalékot érne el. Nagy-Britannia ezen részén a kormánypártok gyakorlatilag teljesen esélytelenek, mivel együttesen is csak a szavazók 16 százalékának a bizalmát élvezik.

Gyakorlatilag elmondható, hogy a súlyos költségvetési kiigazítást végrehajtó Nagy-Britanniában a politikai erőviszonyok az idei év elejétől számítva teljesen befagytak, mivel sem az ellenzéki, sem a kormánypártok nem könyvelhettek el látványos erősödést, vagy látványos gyengülést. Egyedül a Liberális-Demokraták lógnak ki ebből a sorból, mivel ők januárhoz képest két százalékot gyengültek, de ez a májusi népszavazási kudarc fényében egyáltalán nem tekinthető jelentős veszteségnek.

Rossz a vezetők megítélése

A vezető politikusok megítélésében továbbra is David Cameron miniszterelnök áll a legjobb helyen, mivel tevékenységével 41 százalék elégedett, azonban 51 százalék szerint rosszul végzi a munkáját. Egyedül Londonban vannak relatív többségben a vele elégedettek, míg Skóciában 63 százaléknyian utasítják el a politikáját. A miniszterelnök elfogadottsága tavaly júniusban még 53 százalékon állt és csupán 32 százaléknyian voltak elégedetlenek vele, míg mostanra ez az arány jelentősen megfordult.

Nick Clegg, a liberális-demokraták elnökének a politikájával a britek 60 százaléka elégedetlen, míg csak 29 százalék látja úgy, hogy jól végzi a dolgát. A miniszterelnök-helyettesnek tavaly júniusban még 50 százalékos volt az elégedettségi mutatója, ami mostanra gyakorlatilag megfeleződött. Ez világosan megmagyarázza, miért szenvedtek el 13 százalékos veszteséget a liberálisok a tavaly májusi választások óta.

Bár a felmérés szerint a Labour a legnépszerűbb párt a szigetországban, azt mindenképpen figyelmeztető jelnek kell tekinteni rájuk nézve, hogy Ed Miliband pártelnök tevékenységével a megkérdezettek többsége elégedetlen. Miliband munkájával jelenleg 35 százalék van megelégedve, míg 45 százalék szerint rosszul tevékenykedik. Novemberi megválasztásakor még csupán 37 százaléknyian utasították el és 33 százaléknyian kedvelték, ehhez képest mostanra lényegesen romlott a megítélése, ami még komoly nehézséget okozhat a Labournak.

(angusreid.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.