A tehetetlenségük miatt erősödhet a frank

Feszültséget okoz a piacokon, hogy az Egyesült Államokban ismét nem sikerült megállapodni az államadósság-limit megemeléséről, az ideges hangulatban pedig a menedékvaluták, így a svájci frank erősödésére és az arany drágulására kell számítani.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799173" target="_blank"><strong>• Ha nincs megállapodás, az Egyesült Államok fizetésképtelenné válthat</strong></a>

MNO
2011. 07. 25. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint azonban a befektetők azzal számolnak, hogy az augusztus 2-i határidőig pont kerül a vita végére. Az amerikai kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a kiadások finanszírozásához szükséges források. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásaira. Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről – a politikai erőviszonyok miatt – csak a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

A Moody’s Investors Service hitelminősítő július 13-án leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „Aaa” kormánykötvény-besorolását. Ezzel az Egyesült Államokat immár mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a megegyezésig a dollár gyengülésével, ezzel együtt a menedékvalutának számító svájci frank erősödésével és az arany drágulásával kell számolni. Úgy vélte, várhatóan megszületik a megállapodás az adósságplafon megemeléséről, a két párt különböző nézetei miatt azonban jelenleg meglehetősen szűk a mozgástér a kompromisszumra. A szakértő szerint a megállapodás csak átmeneti megnyugvást hozhat, mivel a demokrata és a republikánus párt merőben eltérő elképzelései miatt a 2012-es elnökválasztásig a piacok nem tartják hitelesnek az államháztartási hiány lefaragására vonatkozó terveket.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint is még a héten pont kerül a vitára, hiszen az ügy körül belpolitikai színjáték folyik az Egyesült Államokban. A megoldás körüli bizonytalanság azonban addig is ronthatja a piaci hangulatot. Ez pedig a svájci frank erősödésének irányába ható nyomást okoz. Az elemző nem tartja valószínűnek, az amerikai kormánykötvények leminősítését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.