A vándorsólymok miatt késik az építkezés

A vándorsólymok költési ideje miatt késik az új kilátó átadása Badacsonyban, de várhatóan júliusban elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, és szeptemberben biztosan elkészül a 18 méter magas kilátó a hegyen – tájékoztatott Csizmarik Eszter pályázati referens szerdán.

MNO
2011. 07. 06. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csizmarik Eszter elmondta, hogy az önkormányzat 83 millió forintot nyert uniós pályázaton, a beruházás összköltsége közel százmillió forint. Hozzátette: a Badacsony-hegyen lévő Kisfaludy-kilátó felújításának előkészítése több mint három éve kezdődött, egyeztetni kellett a terület tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, az erdő kezelőjével, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal is. Most a vándorsólymok költési ideje miatt nem kezdődhetett el a kivitelezés, de ennek lezárultával a nemzeti park hozzájárult a helikopteres munka elkezdéséhez.

Csizmarik Eszter tájékoztatása szerint a régi, hatvanas években épült, igen leromlott állapotban lévő kilátót már elbontották, az alapozás után helikopterrel szállítják a 437 méter magas hegytetőre az új kilátó darabjait, amelyeket ott helyben szerelnek majd össze. A hat emelet magas, fenyő- és acélszerkezetű torony minden szintjén pihenőt alakítanak ki, a forgástestformájú építmény tetején a Balatontól a Tanúhegyekig terjedő páratlan körpanoráma tárul majd a látogató elé – mondta a pályázati referens.

A kilátóhoz vezető három turistaútvonalat is felújítják, megújulnak a tűzrakóhelyek, asztalok, padok és a látnivalók megjelölésével információs táblákkal tájékoztatják a túrázókat az ország egyik legszebbnek mondott tája jellegzetes látnivalóiról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.