A Vatikán titkos irataiból tárnák fel a népirtás részleteit

A Vatikán is részt vesz az I. világháborús örmény népirtásról szóló, tanúvallomásokat és más történelmi dokumentumokat ismertető könyv elkészítésében – közölte a Szentszék.

MNO
2011. 07. 06. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiadványban megjelenő iratok egy része a Vatikán titkos archívumából került elő – mondta el Sergio Pagano, az archívum vezetője kedden sajtótájékoztatón. A dokumentumokból kiderül, hogy a török katonák hogyan kegyetlenkedtek az örményekkel, többek között a terhes nőkkel is. „Hit nélkül csak a sötétséget látnám a történelem e fejezeteiben” – mondta a szentszéki archívum vezetője. Az elmúlt években a Vatikán többször foglalkozott az Oszmán Birodalomban élő örmények 1915-ben kezdődött tömeges, úgynevezett áttelepítésével, amelynek több mint egymillió örmény esett áldozatul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.