Ajándékozással vádolják az Izraeli Nemzeti Könyvtárat

Vizsgálatot indított a jeruzsálemi Izraeli Nemzeti Könyvtár, hogy tisztázza magát azon vádak alól, amelyek szerint tévedésből értékes könyveket ajándékozott el.

MNO
2011. 07. 21. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Háárec című izraeli lap szerint a könyvtár az elmúlt hónapban 30 ezer könyv elajándékozásakor tudtán kívül több értékes irattól is megvált. Köztük volt például Charles Darwinnak Az érzelmek kifejezéséről embernél és állatoknál című művének első német kiadása 1872-ből. Hagaj Ben-Samaj, az intézmény akadémiai vezetője elmondta, az elajándékozott könyvek esetében annak a 650 ezer nem katalogizált iratnak egy töredékéről van szó, amelyet a könyvtárban tárolnak.

Az intézmény ötmillió tárgyból álló archívummal rendelkezik. „A könyvtárban nagyon sok tétel gyűlt össze, amelyek elsősorban hagyatékokból származnak. Nem vagyunk kötelesek mindent megtartani, amit átadnak nekünk” – mondta el Ben-Samaj. Mindenesetre megvizsgálják, az elmúlt hónapban történt ajándékozások során nem váltak-e meg olyan kötetektől, amelyeket meg kellett volna őriznie az intézménynek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.