Akár 100 millió forintra is pályázhatnak a vállalatok

Kilencmilliárd forint keret nyílt meg a Gazdaságfejlesztési operatív programban a vállalatok számára a környezeti célú fejlesztésekre július elsején – hívta fel a figyelmet az M27 Absolvo finanszírozási, pályázati és exporttanácsadó.

MNO
2011. 07. 28. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázat célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növeljék az energia-, víz- és egyéb nyersanyag-felhasználásuk hatékonyságát, csökkentsék a hulladéktermelés és egyéb káros kibocsátások mennyiségét és veszélyességét.

A tanácsadó közleményében kiemeli, hogy a mostani kilencmilliárd forintos keretösszeg háromszorosa a 2009-ben kiírt hasonló célú pályázatnak. A jelenlegi kiírásban július elsejétől első körben augusztus 30-ig adhatók be a pályázatok a vissza nem térítendő támogatásra, majd a megmaradt forrásokra több ütemben is 2011. december 31-ig lehet jelentkezni. A pályázaton a fejlesztési költség 30-35 százalékát lehet elnyerni, a támogatás összege pedig minimum 15 millió, maximum százmillió forint között alakulhat.

A tanácsadó cég arra is felhívja a figyelmet, hogy a projekt összköltsége legalább 25 százalékban saját forrásból finanszírozandó, előlegként a támogatás maximum 25 százaléka igényelhető. Támogatást önállóan környezetközpontú technológiai fejlesztésekhez szükséges eszközbeszerzésre lehet igényelni, valamint ehhez kapcsolódóan különböző anyag- és energiatakarékos, hulladék- és emissziócsökkentő technológiák telepítésére, a gyártáshoz felhasznált alapanyagok megújuló vagy másodnyersanyagokkal való kiváltása, környezetbarát csomagolótechnológia alkalmazására, valamint környezetközpontú infrastrukturális és ingatlanberuházások, IT-fejlesztések, gyártásilicenc- és know-how-beszerzések megvalósítására. Mindezeken túl a támogatás környezetirányítási rendszer bevezetésére is felhasználható – írta közleményében az M27 Absolvo Consulting.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.