Akkor számlálják meg őket, ha inni mennek

Első teljes körű elefántszámlálására készül Srí Lanka a veszélyeztetett fajok élőhelyének védelmére indított program részeként.

MNO
2011. 07. 16. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csandravánsza Pathirádzsa, a vadvédelmi intézet vezetője elmondta, hogy a kétnapos elefántszámlálás a következő havi teliholdkor, augusztus 13-án kezdődik. Az elefántokat akkor számlálják meg, amikor inni mennek a vízzel telt mélyedésekhez, víztározókhoz és mesterséges tavakhoz.

Pathirádzsa reményei szerint sikerül majd megállapítani az állatok hozzávetőleges számát, a populáció eloszlását és a csordák összetételét: hány bika, tehén, borjú, illetve nagy agyarú elefánt van közöttük. A cenzus segítségével a kormány azt is eldöntheti, hogy van-e törvényi szabályozásra szükség az elefántpopuláció védelmében.

Az elefántot szent állatként tisztelik Srí Lankán. A gazdagon díszített vastagbőrűek viszik például Buddha szent ereklyéit a vallási szertartásain. A múltban az elefántokat használták teherautók, taxik, sőt időnként harckocsik helyett is. Az emberi beavatkozás és a településfejlesztés azonban behatolt az élőhelyeikre, és a vad elefántok az utóbbi években egyre gyakrabban törnek be a falvakba élelmiszerért, szétgázolják a házakat, tönkreteszik a termést, sőt embereket ölnek.

A falusiak mintegy 250 elefántot mészárolnak le évente, míg a vastagbőrűek áldozatául ötven ember esik évről évre.

Az utolsó rendelkezésre álló számlálás egy évszázaddal ezelőtt készült, becslések szerint akkor 10-15 ezer elefánt élt Srí Lankán. Azóta az élőhelyek csökkenése és az orvvadászat miatt körülbelül felére csökkent a számuk. Vadvédelmi illetékesek szerint a Srí Lanka-i elefántpopuláció ma 5-6 ezer között lehet. Korábban csak részleges elefántszámlálást tartottak egyes vidékeken. 1993-ban egy ilyen összeíráson 1967 elefántot számoltak össze, de nem tudtak eljutni az ország polgárháború sújtotta északi és keleti vidékeire.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.