Alapvető változás lesz a cégek életében

A 2012. január 1-jétől hatályba lépő új termékdíj-szabályozás alapvető változásokat jelent a cégek életében, amire érdemes időben felkészülni. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy bár egyes díjtételek csökkennek, többletkötelezettség hárulhat a termékdíj-kötelezettekre, mert a hasznosítást koordináló szervezetek általi hasznosítási rendszer megszűnik. Az egyéni mentesség kedvezményeket biztosíthat, de ennek alkalmazási feltételeit várhatóan a végrehajtási rendeletek rögzítik majd – ismerteti a PwC adó- és jogi hírlevele.

MNO
2011. 07. 16. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További jelentős változás, hogy belföldi előállítású csomagolás esetében a csomagolást alkotó csomagolóeszköz első belföldi forgalomba hozója, azaz jellemzően a csomagolóeszköz gyártója lesz a termékdíj fizetésére kötelezett.

A megújult szabályozás szerint megszűnik a hasznosítást koordináló szervezetek által biztosított termékdíjmentesség. Az újonnan létrehozott, állami tulajdonban lévő Országos Hulladékkezelési Ügynökség feladata lesz a termékdíjköteles termékekből keletkezett hulladékok hasznosításának lebonyolítása. Az egyéni hulladékkezeléssel a kötelezettek csökkenthetik fizetési kötelezettségüket, de csak abban az esetben, ha a keletkezett hulladék önálló gyűjtése a kötelezett telephelyén történik. Az „egyéni mentesség” részletes szabályait várhatóan a végrehajtási rendeletek fogják tartalmazni.

A termékdíjfizetésre kötelezettek köre alapvetően nem változik meg, de az egyik legfontosabb módosítás, hogy belföldi előállítású csomagolás esetén a csomagolóeszköz első belföldi forgalomba hozója (például a csomagolóanyag gyártója), a reklámhordozó papírnál az első forgalomba hozó (például a nyomda) válik kötelezetté. A termékdíjköteles termékek köre alapvetően nem változott, néhány vámtarifaszám alá tartozó cikk került csak ki a körből.

Megváltozik egyes termékdíjköteles termékek díjtétele: a gumiabroncs, a kereskedelmi csomagolás, az akkumulátor és a legtöbb elektronikai termék esetében csökken, míg a kenőolaj esetében 97 forint/kilogrammról 112 forint/kilogrammra, a reklámhordozó papíroknál 26 forint/kilogrammról 52 forint/kilogrammra nő. Megmarad a negyedéves bevallási kötelezettség, azonban 2013-tól éves bevallást kell benyújtani negyedéves díjfizetéssel. A vámeljárás alatt álló termék értékesítése nem keletkeztet fizetési kötelezettséget. A számlákon csak számlán történő átvállalás esetén, illetve a kötelezett és vevőinek visszaigénylésre jogosult vevő partnerei által igényelt esetben kell feltüntetni a termékdíjra utaló szövegezést.

Megváltozik az újrahasználható csomagolások szabályozása is: belföldi forgalomba hozatal vagy saját célú felhasználás esetén nem kell a termékdíjat megfizetni abban az esetben, ha a csomagolás újrahasználható összetevőjének első forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója igazolja, hogy az adott csomagolástípust a tárgyévben 75 százalékot meghaladó mértékben helyezte újra forgalomba; külföldről behozott csomagolás újrahasználható összetevője esetén nem keletkezik termékdíj-fizetési kötelezettség, amennyiben a kötelezett igazolja, hogy az összetevőt egy éven belül külföldre szállította.

Az exportcélú átvállalás lehetősége megmarad, valamint kiegészül azzal, hogy a termékdíj-fizetési kötelezettséget a második belföldi vevő is átvállalhatja, amennyiben a termékdíjköteles termék legalább hatvan százalékát külföldre értékesíti – ismerteti a hírlevél.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.