Alig hátráltatja a betakarítást az esős időjárás

A mostani esős időjárás nem hátráltatja lényegesen a betakarítást, mivel a búza aratásával már a terület több mint 80 százalékán végeztek – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI érdeklődésére.

MNO
2011. 07. 20. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: az aratást várhatóan augusztus elsejére befejezik a gazdálkodók. Így a mostani eső nem okoz jelentős gondot a betakarításban.

Elmondta, a kapás növényeknek – például a kukoricának, a napraforgónak, több kertészeti kultúrának, így a paprikának – kifejezetten szüksége van a csapadékra. Az ország több területén ugyanis aszályveszélyes helyzet alakult ki az elmúlt hetek száraz időjárása miatt, ezért szükséges az eső, és jókor jött.

A korábbi információk szerint őszi búzából az aratás befejeztével várhatóan mintegy 4 millió tonna körüli termés kerül a magtárakba az idén. Őszi búzát valamivel több mint 952 ezer hektáron termesztenek. A hektáronkénti termésátlagok azonban jelentősen eltérnek egymástól.

Az őszi árpa betakarításával már végeztek az országban, mintegy 669 ezer tonna lett az össztermés. Ezt a mennyiséget 265 ezer hektárról aratták le.

Az őszi káposztarepcét 237 ezer hektárról gyűjtötték be, összesen 523 ezer tonnát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.