Állandósult tendencia: legalább két újságírót gyilkolnak meg egy héten

Legalább 52 újságírót gyilkoltak meg az év eleje óta világszerte – adta hírül hétfőn a genfi székhelyű újságíró jogvédő szervezet, a Press Emblem Campaign (PEC).

MNO
2011. 07. 04. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán az arab világot február óta felforgató forradalmi hullám során, valamint az érintett országok kormányainak megtorló akcióiban 11 újságíró vesztette életét. „Fontos megállapítani, hogy nincs jelentős változás. A válság sújtotta területeken, belső konfliktusokban évek óta nagyjából állandósult tendencia, hogy legalább két újságírót gyilkolnak meg egy héten” – közölte Blaise Lampen, a PEC főtitkára a szervezet féléves jelentésére hivatkozva. Mindazonáltal 2010 első fél évéhez képest, amelynek során 59 újságírót gyilkoltak meg, enyhe javulás mutatkozik.

Habár Latin-Amerikában, Fekete-Afrikában és Európában jobb a helyzet, főleg az arab tavasz konfliktusai újabb komoly veszélyt jelentenek a sajtó munkatársaira nézve. Legalább öt újságíró vesztette életét a líbiai polgárháborúban, kettő a bahreini tüntetések során, egy-egy pedig Jemenben, Egyiptomban, Tunéziában és Algériában.

Az újságírók számára az elmúlt fél év során legveszélyesebb ország Pakisztán volt. Itt nyolcan vesztették életüket, legtöbbjük az afganisztáni határ mentén. Mexikóban és Irakban pedig hat-hat újságírót gyilkoltak meg február óta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.