Antiszemita vagy csak zsidóellenes?

A Die Welt beszámol arról, hogy a Baloldali Párt immár sokadik határozata ellenére sem képes Izraelhez fűződő kapcsolatát tisztázni. A Die Presse azzal a hírrel és várható következményeivel foglalkozik, hogy Hitler még mindig Braunau díszpolgára.

2011. 07. 05. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Miriam Hollstein A Baloldali Pártnak marad az önpusztító irányvonala című cikkében foglalkozik a radikális baloldaliak belső vitáival. A Baloldali Párt ezekben a napokban gyorsan változó arcát mutatja. A világos döntéseket heves irányviták követik és újabb döntések, amelyek a régi kérdéseket vetik fel. A hétvégén a pártelnökség nagy többséggel elfogadta új programtervezetét, amely immár elismeri Izrael jogát a létezésre. Németország zsidók iránti felelőssége arra kötelezi a Baloldali Párt tagjait, hogy „támogassa Izrael létezéshez való jogát”. A Baloldali Párt támogatja a palesztin és a zsidó állam egymás mellett élését. A javaslatot 37 elnökségi tag támogatta és csak ketten ellenezték. Csakhogy a múlt kedden a Bundestag-frakció hasonló többséggel egy olyan javaslatot támogatott, amely a táboron belüli Izrael-bírálók pozícióit erősítette. Dieter Graumann, a Zsidók Németországi Központi Tanácsának elnöke szerint a vita újra és újra felszínre kerül a pártban. A párt maga nem antiszemita, de „itt-ott olyan messze megy az Izrael-gyűlöletben, hogy átlépi a zsidóellenesség határát”.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilap Hitler Braunau díszpolgára? „Nehéz kutatások” című cikkében foglalkozik a birodalmi vezérrel kapcsolatos felső-ausztriai vitákkal. Az Adolf Hitler állítólagos braunaui díszpolgári címével kapcsolatos országos felháborodást követően igen nehézkesen alakulnak a tudományos kutatások. Abból az időszakból szinte egyetlen testületi ülés jegyzőkönyve sem maradt meg – nyilatkozta Hannes Waidbacher (ÖVP), Hitler szülővárosának polgármestere a hétfői sajtóbeszélgetésen. Ugyanakkor igen valószínűtlennek tartotta, hogy Adolf Hitler Braunau díszpolgára lenne. 1938-ig (az Anschluss időpontjáig – a szerk.) a városi levéltárban szinte minden okirat hiánytalanul megvan. A következő évekből, egészen 1945-ig, azonban alig maradt meg valami az ott őrzött dokumentumokból – magyarázta a polgármester. Megpróbálják a Hitler díszpolgárságával kapcsolatos értesüléseket minden lehetséges forrásból ellenőrizni, ezért a tartományi levéltárban is folytatják a kutatásokat. Florian Kotanko, a braunaui Kortörténeti Egyesület vezetője szerint Hitler sohasem volt díszpolgár. Ugyan a megtisztelő címre kétszer is felterjesztették, de Hitler Braunauban csak honossággal rendelkezett. Az akták hiányosak, a levéltárban pedig nincs nyoma a díszpolgári cím adományozásának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.