Át kell strukturálni a görög hiteleket?

Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group ügyvezető elnöke, a világ egyik legelismertebb befektetési szakembere szerint „ha Görögország kiszállna az eurózónából”, az nem oldaná meg a görög adósságproblémát, így sokkal inkább át kell strukturálni a görög hiteleket.

MNO
2011. 07. 05. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető befektetési szakember, aki a Citibank és a Budapest Bank meghívására érkezett a magyar fővárosba, a Citibank kedd reggeli budapesti rendezvényén elmondta: minden a bizalom függvénye, a Görögországnak nyújtott hiteleket várhatóan nem mai értékükön fogják visszafizetni, így minél előbb el kellene gondolkodni azok újrastrukturálásán. Mark Mobius elmondta: a Templeton Emerging Markets Group több tíz milliárd dollárnyi befektetést kezel világszerte több mint 10 befektetési alapjában.

Rámutatott: újabban a Templeton szakemberei által „határpiacoknak” nevezett országok cégeibe fektetik a Templeton-alapokban összegyűjtött eszközöket. A „határpiaci országok” alatt olyan államokat értenek a Templeton alapjainál, amelyek ugyan napjainkban még szerényebb gazdasági erőt képviselnek, de a feltörekvő piacoknál nagyobb növekedési potenciállal rendelkeznek, évi akár 9-10 százalékos gazdasági bővülést mutathatnak majd fel a jövőben. Mark Mobius ilyen ígéretes fejlődés előtt álló országoknak mondta Fekete-Afrika egyes államait, például Nigériát vagy Ázsiában Indonéziát, Thaiföldet és Kazahsztánt. Ezekben az országokban különösen reményteljes ágazatnak számít a bankszektor vagy például az energiaipar.

Mark Mobius egy kérdésre elmondta: ha esetleg Kína éves növekedési rátája valamelyest csökkenne, így például a mostani 9 százalékról 7-8 százalékra mérséklődne a GDP éves növekedési üteme, akkor is a kínai gazdaság maradna a világgazdaság fő motorja. Részben azért, mert Kínában a belső lakossági fogyasztás rohamosan bővül, másrészt azért, mert a külvilág cégei, főleg a nyugati fejlett államok egyre jelentősebb befektetéseket valósítanak meg a távol-keleti nagyhatalom területén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.