Az Alzheimer-kór már korai stádiumban megállapítható

Az Alzheimer-kór kockázatától szenvedők körében kétszer gyakoribbak az esések, és a betegség retinavizsgálat során is megállapítható – közölték kutatók vasárnap.

MNO
2011. 07. 18. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párizsban tartott nemzetközi Alzheimer-konferencián ismertetett tanulmányok a betegségnek az emlékezetvesztés előtti állapotában való szélesebb körű felismerésére irányultak, amikor a gyógyszeres kezelésnek nagyobbak lehetnek az esélyei. „Nem hiszem, hogy addig várhatunk, amíg az embereknél kifejlődik az Alzheimer-kór, vagy a betegség középső szakaszába ér, előbb kell cselekednünk” – hangsúlyozta William Klunk, a Pittsburgi Egyetem orvosi karának Alzheimer-kutató központjának munkatársa.

Rendszerint agyi CT-t vagy gerincfolyadék-vizsgálatot alkalmaznak az Alzheimer-kórral kapcsolatos változások megállapítására. Ezek a vizsgálatok költségesek, széles körben való alkalmazásuk nem praktikus, rutinvizsgálatként egyiket sem végzik. A kutatók így olyan módszereket keresnek, amelyek révén bebizonyítható a betegség megléte a tünetek megjelenése előtt.

Suzan Stark, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója azt kutatta, hogy vajon a gyakori esés nem lehet-e az Alzheimer-kór egyik korai tünete. Csapata 125 embert vizsgált meg, akik átestek az agyi CT-n és a gerincfolyadék-vizsgálaton. Minden résztvevő naplót vezetett arról, hogy egy nyolchónapos időszak alatt hányszor esett el. A kutatók azt találták, hogy azok, akiknek a CT-je alapján megállapítható volt az Alzheimer-kór előtti állapot, kétszer gyakrabban estek el, mint azok, akiknél nem mutatott ki elváltozást a vizsgálat. „Ez az első olyan vizsgálat, amely az eséseket vizsgálja az Alzheimer-kór klinikai felismerése előtti állapotban – mondta Stark. – Arra következtethetünk belőle, hogy a gyakoribb esési arány előfordulhat a betegség kialakulásának igen korai szakaszában.”

Egy másik tanulmányban Shaun Frost, az ausztráliai nemzeti kutatási intézet, a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet kutatója azt vizsgálta, vajon az agyműködéssel szoros összefüggésben álló recehártya vagy más néven retina elváltozásai révén diagnosztizálható-e korai stádiumában az Alzheimer-kór. „Sokkal könnyebb számunkra a retinavizsgálat, mint az agyi CT” – mondta Frost a konferencián. Frost és munkatársai megállapították, hogy az Alzheimer-kór korai tüneteit mutató pacienseknél egyes véredények szélessége jelentősen különbözött az egészséges emberekétől. A kis körben végzett kutatásban részt vevő, a szemükben abnormális véredényekkel rendelkező embereknél az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid fehérjelerakódásokat (plakkokat) is kimutattak a pozitronemissziós tomográfiai (PET) nevű képalkotó eljárás során. „Ezek a felfedezések azt jelzik, hogy kapcsolat van a retinában bekövetkező elváltozások és az agyi plakkok között” – mondta Frost. Hozzátette: a kutatás tanulsága, hogy az egyéb biomarkeres vizsgálatokkal együtt elvégzett retinavizsgálat segíthet az Alzheimer-kór korai felismerésében.

A tanulmány eredményeit még szélesebb körben elvégzett kutatásokkal is igazolni kell. Még ha nincs is olyan kezelés, amellyel meg lehetne állítani vagy késleltetni a betegséget, tudósok szerint az Alzheimer-kórnak a tünetek megjelenése előtti felismerése fontos lesz, amikor rendelkezésre állnak majd a gyógyszerek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.