Az amerikai csapás után a győzelembe menekülnénk

Kazahsztán vízbe fojtását követően az Egyesült Államok ugyan elhúzta a nótánkat, a magyar női vízilabda-válogatott az olimpiai bajnok ellen viszont hatalmas bravúrra készül csütörtökön. A sanghaji vizes vb élményeiről a csapat technikai vezetőjét és gólvágóját faggattuk.

Gabay Balázs
2011. 07. 20. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Győzni kell a hollandok ellen!” A bátor kijelentés az örökké reménykedő futballfanatikusok szájából is csak alig hallhatóan hangzott el a márciusi Eb-selejtező előtt, ha egyáltalán elhangzott. Ezúttal a női pólóválogatott technikai vezetője és egyik legtehetségesebb játékosa jelentette ki ellentmondást nem tűrően: megfiatalított csapatunk egyértelmű célja, hogy győztesen kászálódjon ki a medencéből az olimpiai bajnok elleni csatát követően.

„Az akklimatizálódással nem volt probléma, hiszen a világbajnokságot megelőzően Ausztráliában, Perthben készültünk nyolc napig. Az új-zélandiak és a görögök elleni edzőmeccsek jól sikerültek, jöhetett Sanghaj” – ecseteli a vb-meccsek előzményeit Gulyás Zoltán, a válogatott technikai vezetője a sanghaji vonal túlvégén. Hozzátette: „A szállodai ellátás, az étkezés minden igényt kielégítő, dugóban sem kell csücsülni hosszú órákat, és a csapatbusz is csettintésre a hotel előtt áll.”

Nem is lenne azonban igazi vb, ha minden tökéletesen működne.

„Az első napon reggel 10-től szerettünk volna edzeni az uszodában, azonban mikor odaértünk, még foglalt volt a medence. Miután ezt a »mutatványt« több csapattal is eljátszották, mindenki kiverte a balhét. Ezt követően már a tréningekkel sem volt gond, a felkészülésünkre tehát semmi panaszunk sem lehet.”

Ujjgyakorlat volt

Ahogyan a főpróbára sem. Kazahsztán ellen „huszonegyezett” egyet a csapat, és ugyan Merész András szövetségi kapitány összeráncolta a homlokát a hat bekapott gól miatt, kijelenthető: alaposan bemelegítettünk az amerikaiak elleni találkozóra.

„Iszonyatosan kemény csoportba kerültünk. Az olimpiai bajnok hollandok és a vb-címvédő amerikaiak is jobb eredményeket értek el az utóbbi időben, mint mi, ettől függetlenül legalább az egyiket szeretnénk megverni. A célunk a csoport első vagy második helye.”

Kedd délutánra kiderült, hogy a Gulyás Zoltán által kitűzött cél eléréséhez a hollandokat kellene két vállra fektetni, a tengerentúliak ugyanis alaposan helybenhagyták Merész András tanítványait (7-16). Ennek ellenére a kazahok ellen öt, a keddi meccsen pedig két gólt vágó Keszthelyi Rita optimistán tekint a jövőbe, és egy órával a találkozót követően már nem lehetett keserűséget érezni a hangján.



(Fotó: Reuters)

„Abszolút reális cél a hollandok legyőzése. Ehhez azonban a mainál ezerszer jobb teljesítményre lesz szükség. Csütörtökön már mindenkinek száz százalékon kell majd pörögnie.” A 20 éves játékos második felnőtt világbajnokságán szerepel, arra azonban nem tudott választ adni, hogy a jelenlegi keret mikor nőhet „faragói” magasságokba (Faragó Tamás vezetésével Eb-aranyig és vb-ezüstig jutottak a lányok – a szerk).

„Nagyon jó lenne már akár itt, Sanghajban érmet szerezni, de nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni. Mi mindent beleadunk, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. Hogy vezéregyéniségnek tekintem-e magam? Ugyan már. Lőttem néhány gólt az első két meccsen (szám szerint hetet), de teljesen mindegy, hogy én vagy bárki más egyénileg kiemelkedően teljesít, vagy sem. Egyetlen célunk, hogy a csapat győzzön. A hollandok elleni csütörtöki meccsen reménykedem benne, hogy végig szoros lesz az állás, a végén pedig mi lövünk eggyel többet. Annyi bizonyos, hogy brusztolós meccsre kell számítanunk.”



Az olimpiai bajnok elleni győzelem esetén egyenes ágon továbbjut a negyeddöntőbe a csapat, ami vaskos bravúr lenne. Amennyiben viszont a harmadik helyet csípjük el a csoportban, keresztbejátszás következik egy másik kvartett harmadikjával, ami lutri. A válogatott háza táján tapasztalt magabiztossággal és egy jó Merész-taktikával viszont meglephetjük a narancsmezeseket, és visszatérhetünk azokra a bizonyos „faragói” vizekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.