Az auschwitzi rém irásai nemsokára olvashatók

Egy amerikai aukciósház bocsátja csütörtökön árverésre Josef Mengele náci háborús bűnös bizalmas írásait: a 3500 oldalt kitevő kiadatlan jegyzetfüzetek értékét 300 és 400 ezer dollár (78-97 millió forint) közötti összegre becsülik.

MNO
2011. 07. 19. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Halál angyalának is nevezett orvos 32 éve halt meg Brazíliában. Az 1960 és 1975 között keletkezett iratok életrajzi elbeszéléseket, verseket, filozófiai elmélkedéseket tartalmaznak – áll a Connecticut állambeli Stamfordban működő Alexander Autographs aukciósház közleményében. Az eladó személyét nem hozták nyilvánosságra. Az intézmény szerint a 31 tétel „jelentős történelmi értéket képvisel, kézzel írott, néha illusztrált, és kiváló állapotban van”.

Néhány rész a dzsungelben tett kirándulásokat, a megismert tájakat és a földművesek mindennapos munkáját írja le részletesen. Mengele verseket is írt, amelyeket szintén a füzetekbe jegyzett le. Azok a fajokra és a politikára vonatkozó elmélkedéseket is tartalmaznak. „A dél-amerikaiak megváltoztak. A szexuális közelség a fajok rémes keveredéséhez vezetett az észak-európaiakkal… Amikor a fajok elkezdenek keveredni, a civilizáció hanyatlik” – írta.

A hírhedt SS-tiszt 1911. március 16-án született Németországban. Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa volt, részt vett azoknak a deportáltaknak a kiválasztásában, akiket azonnal a gázkamrákba küldtek. Számos foglyon végzett embertelen, kegyetlen orvosi kísérleteket. Mengelét, akinek sikerült a háború után elmenekülnie Európából, soha nem fogták el. Különböző álneveken Dél-Amerikában élt 1979-ben, 67 éves korában bekövetkezett haláláig.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.