Az ausztráloknak nem kell aggódniuk

Az ausztrál gazdaságot Ázsiához való közelsége folytán kedvező helyzetben érné a világgazdaság növekedési ütemének lassulása, ám a negatív kockázatok egyre világosabbak és egy esetleges görög államcsőd tovagyűrűző hatásai jelentősek lehetnek – mondta az ausztrál pénzügyminiszter Wayne Swan szerdán a canberrai törvényhozásban.

MNO
2011. 07. 06. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint kifejtette, amennyiben az európai események komoly fennakadásokat okoznak a pénzpiacokon, vagy jelentősen hátráltatják a világgazdasági növekedést, akkor ez hatással lesz Ausztráliára is. Jóllehet Görögország, Írország és Portugália csupán a világgazdaság kis részét teszik ki, egy államcsőd az egész világra kihatna – tette hozzá. Swan érvelése szerint, mivel ezek az országok euróövezeti tagállamok, a tovagyűrűző hatások kockázata jelentős, különösen egy rendezetlen körülmények között lezajló államcsőd vagy a támogatások megszűnése esetén.

„Nem szabad alábecsülni a Görögország, illetve általánosságban véve az Európa előtt álló kihívásokat” – fogalmazott a pénzügyminiszter. A politikus ugyanakkor továbbra is derűlátóan nyilatkozott az ausztrál gazdaságról. „A törékeny világgazdasági kilátások ellenére biztató jel, hogy a régióban kedvezőek a várakozások. Alapvető gazdasági mutatóink továbbra is erősek, és megfelelő helyzetben vagyunk, hogy haszonélvezői legyünk a világon legdinamikusabban fejlődő térség növekedésének” – mondta Swan.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.