Az egész ország megemlékezik erről a hatalmas győzelemről

Ötszázötvenöt éve győztek a Nándorfehérvárt védő magyar seregek az ostromló törökök ellen, az évforduló tiszteletére számos megemlékezést tartanak ma országszerte.

MNO
2011. 07. 22. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegeden Nándorfehérvári emléknapok címmel rendeznek családi programsorozatot, Egerben a Végvári vigasságok keretében emlékeznek a nándorfehérvári diadalra. Sárváron a Nádasdy történelmi fesztiválon misével, fényfestéssel idézik fel a győzelmet. Keszthelyen, a Helikon parkban a székely kapunál, Kaposvárott a Pártok Házában tartanak ünnepséget. Pécsett hagyományőrző csoportok harcjátékával emlékeznek a diadalra a Széchenyi téren, a belvárosi plébániatemplomban és a Barbakán bástyánál. Budapesten Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet a Duna-ünnepen. A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében közös emlékülést tart a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum.

Hunyadi János szobránál és Kapisztrán János szobránál a Budavári Önkormányzat emlékezik. A Hősök teréről pedig kerékpáros és evezős zarándoklat indul Visegrádra. Július 22-ét, a nándorfehérvári diadal napját idén, július 4-én nemzeti emléknappá nyilvánította az Országgyűlés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.