Az egyik legrangosabb kitüntetést vehette át Baán László

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, a külföldieknek adható egyik legrangosabb francia állami kulturális kitüntetést vehette át hétfőn Budapesten Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

MNO
2011. 07. 18. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeum tájékoztatása szerint a főigazgatót a Francia Köztársaság kulturális minisztere, Frédéric Mitterand részesítette a magas rangú állami elismerésben. A kitüntetést René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete adta át Baán Lászlónak hétfőn délután a Szépművészeti Múzeumban.

Baán László 2004 óta áll a Szépművészeti Múzeum élén. Vezetése alatt az intézmény Európa jelentős múzeumává nőtte ki magát, és számos nagy sikerű, százezreket vonzó időszaki kiállításnak – El Greco, Velázquez, Goya; A Mediciek fénykora; Botticellitől Tizianóig – adott otthont; a 483 ezres közönséget vonzó, Van Gogh Budapesten című tárlata a világ negyedik leglátogatottabb kiállítása volt kategóriájában 2007-ben. A Szépművészeti Múzeum külföldön is több sikeres tárlattal mutatkozott be, többek között a londoni Royal Academyn, a moszkvai Puskin Múzeumban vagy a tokiói National Art Centerben.

Mint a közlemény emlékeztet, a főigazgató sokat tett a francia–magyar kulturális kapcsolatok elmélyítéséért. Az elmúlt évek alatt több, a francia művészetet bemutató kiállítást (legutóbb a Degas-tól Picassóig vagy a Mítoszok földje – Gustave Moreau művészete című tárlatokat) láthatott a múzeumban a magyar közönség, jelenleg pedig a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című kiállítás tekinthető meg Párizsban.

A kitüntetéssel a francia kulturális tárca azon személyek iránt fejezi ki tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren jeleskedtek, illetve kiemelkedő módon járultak hozzá a kultúra terjesztéséhez Franciaországban és a világban.

Az elmúlt években többek között Reigl Judit festőművészt, Rubovszky Ritát, a Hungarofest Nonprofit Kft. volt ügyvezetőjét, Kiss Imrét, a Művészetek Palotája akkori vezérigazgatóját, Zimányi Zsófiát, a Budapesti Fesztiválközpont volt igazgatóját, Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatóját, Zsigmond Attilát, a Budapest Galéria főigazgatóját, Gőz Lászlót, a Budapest Music Center vezetőjét és Schilling Árpád színész-rendezőt, a Krétakör-társulat egyik alapítóját tüntették ki a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi, illetve tiszti fokozatával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.