Az internet és a korszerű technika teheti egészségessé Európát?

Az európaiak egészségét befolyásoló tényezők és a korszerű technológiák, elsősorban az internet felhasználása az egészségügyi ellátásban volt a legfőbb téma az Európai Unió egészségügyi minisztereinek informális találkozóján a lengyelországi Sopotban.

MNO
2011. 07. 06. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdán véget ért kétnapos tanácskozás az első volt a féléves lengyel EU-elnökség miniszteri rendezvényeinek a sorában. A tengermelléki Sopot júliusban a lengyel EU-elnökség fővárosa, ahol több hasonló informális miniszteri találkozót rendeznek. A mintegy 140 résztvevő között jelen volt az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője, az EU-tagországok 13 egészségügyi minisztere és 14 miniszterhelyettese vagy magas rangú illetékese, Magyarországról Páva Hanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára.

A résztvevők jóváhagyták azt a kezdeményezést, hogy hozzanak létre regionális központokat a gyerekek kommunikatív – látási, hallási, beszédbeli – rendellenességeinek megfigyelésére és kiszűrésére egységes európai elvek szerint.

Mint Ewa Kopacz lengyel egészségügyi miniszter a szerdai sajtóértekezleten elmondta, mind a 27 EU-tagország elismeri az e-egészség, az e-gyógyítás, az e-orvosi igazolás fontosságát, de az egészségügy informatikai alapokra helyezése igazából csak hét tagállamban működik, pedig a mobilitás miatt fokozott jelentősége van a határokon átnyúló gyógyításnak.

Napirenden szerepeltek az úgynevezett civilizációs betegségek – elhízás, a keringési rendszer betegségei, magas vérnyomás, cukorbetegség, metabolikus betegségek –, amelyek Európában a halálozások csaknem 70 százalékáért felelősek. Szintén foglalkoztak a szintetikus drogok elleni küzdelemmel.

Fontos téma volt az egészségügyi különbségek kiegyenlítése az egyes országok, illetve az országokon belül az egyes területek között. A résztvevők megvitatták az E. coli baktérium okozta hasmenésjárvány tanulságait, és egyetértettek abban, hogy az ilyen kihívásokra adott válaszok a jövőben csakis összeurópai szintűek lehetnek.

Abban is egyetértés volt, hogy az egészségügy finanszírozásában a kezdeti nagyobb kiadások később megtérülnek, nagyobb megtakarítást eredményeznek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.