Az izraeliek megállították a Méltóságot

Izraeli hadihajók közrefogták kedd reggel a Földközi-tengeren a Dignité/Al-Karama (Méltóság) nevű francia jachtot, amely a Gázai övezetbe tartott, tiltakozásul a palesztinok lakta terület izraeli zárlata ellen.

MNO
2011. 07. 19. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis hajó vasárnap futott ki a török partoknál fekvő apró görög szigetről, Kastelorizóról, 16 fővel a fedélzetén. A hivatalos úti célja az egyiptomi Alexandria volt, valójában azonban a szervezők közlése szerint a Gázai övezetbe akart eljutni, hogy megtörje az izraeli blokádot. Az ezt célzó nemzetközi akció – amelynek keretében tíz hajón összesen 300 aktivista indult volna Gázába – meghiúsult, miután a görög hatóságok nem engedélyezték, hogy akár egy hajó is kifusson bármelyik görög kikötőből gázai övezeti úti céllal.

Izrael jelezte: nem fogja engedni, hogy a hajó áttörje a Gázai övezet körüli blokádot. „Ha (a francia jacht) provokációval próbálkozik, fel fogjuk tartóztatni” – közölte még hétfőn Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes.

Izrael öt éve vont zárlatot a Gázai övezet köré, azután, hogy a terület és a zsidó állam határán palesztinok elraboltak egy izraeli katonát, akit a mai napig fogva tartanak. A blokádot egy évvel később megszigorították, miután a Hamász iszlamista szervezet megszerezte az egyeduralmat a terület fölött. A palesztinok és támogatóik azt mondják, hogy a blokád akadályozza a terület fejlődését. A Gázai övezetben élő több mint másfél millió palesztin többsége külföldi segélyből tengődik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.