Az ország nem tud megújulni a fiatalok nélkül

Orbán Viktor miniszterelnök videoüzenetében azt mondta a vasárnapi debreceni Fidelitas-kongresszus résztvevőinek, hogy Magyarország nem tud megújulni a fiatalok nélkül, így a kormány számít a munkájukra.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797524" target="_blank"><strong>• Ágh Péter vezetheti tovább a Fidelitast</strong></a>

MNO
2011. 07. 17. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Térdig állunk a munkában, mert az országot ahhoz, hogy esélye legyen a jövő megnyerésére, jelentősen át kell szerveznünk” – szólt a Kölcsey Központben rendezett tisztújító kongresszus több száz fős hallgatóságához a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a kormány mindig számíthatott a fiatalokra és a Fidelitasra, és azt kérte, ezentúl is segítsék a munkájukat. Ágh Péter elnöktől azt kérte: „legyen meg a képességed és az erőd, hogy összegyűjtsd a fiatalok körében meglévő energiát, innovációt és újfajta gondolkodásmódot, és bocsásd azt a kormány rendelkezésére.”

Megkerülhetetlen szervezet

A Fidelitas hosszú évek óta Magyarország megkerülhetetlen nemzedéki szervezete – mondta Ágh Péter. Megjegyezte, hogy 2001 óta először tartja úgy kongresszusát a Fidelitas, hogy a vezető kormánypárt ifjúsági szervezete. Az ellenzéki volt az eddigi leghosszabb létük, s ezen időszak alatt váltak az ország legnagyobb ifjúsági szervezetévé – tette hozzá. Elmondta, hogy a Fidelitasnak 148 önkormányzati képviselője, köztük számos polgármestere, két európai parlamenti képviselője, s két tucat országgyűlési képviselője van.

Ma Európa legizgalmasabb országa Magyarország, s egy izgalmas országban jó fiatalnak lenni – mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke, amikor köszöntötte a Fidelitas kongresszusát. A politikus fontosnak nevezte, hogy a Fidelitas jelen legyen a politikai döntések meghozatalánál, mert mint mondta, a ma meghozott döntések hosszú távon őket érintik. A rövid távú tennivalók között kiemelte: a Fidesz meg szeretné nyerni a következő választásokat, amire szerinte jó esélye lesz. A következő kampányban fontos szerepe lesz az internetnek, s az internetes kampányban óriási szükség van a Fidelitasra – tette hozzá.

Az MSZP-nek már csak egy lépés van hátra

A Fidelitas fennállása óta a legnagyobb sikereit érte el a 2010-es parlamenti és önkormányzati választásokon, így ma a legfontosabb, fiatalokat érintő kérdések nem születhetnek meg a szervezet nélkül – mondta Szijjártó Péter. A Fidelitas korábbi elnöke azonban a küldöttek figyelmét felhívta arra, hogy a kormányzati és önkormányzati munkájuk mellett a Fidelitas építésére is fordítsanak kellő időt és energiát, mert erős háttérszervezet nélkül nem lehetnek sikeresek 2014-ben.

A Fidelitas kitartásának köszönhetően ma már a szervezetnek „nincs versenytársa a pályán”, az IDF, az Új Generáció és a Fiatal Baloldal is eltűnt – mondta Kubatov Gábor. A politikus kitért az MSZP politikájára is, mondván, az a lengyel szocialisták útjára lépett. „Hazudtak, csináltak egy hamis kormányprogramot, majd vittek egy neoliberális gazdaságpolitikát, és megbuktak” – mondta. Van azonban egy lépés, amit még nem követtek el: a három részre szakadás – tette hozzá, megjegyezve, hogy „ez van még hátra a magyar baloldal számára”.

Vagány, forradalmár, trendi, szókimondó és szabadelvű

A Fidelitasnak nem az a szerepe, hogy kis Fidesz legyen – mondta Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár, korábbi Fidelitas-alelnök. A politikus szerint a Fidelitas tagjainak olyan hívó szavak mentén kell szerveződniük, mint a szókimondó, vagány, forradalmár, trendi és szabadelvű. Cser-Palkovics András volt Fidelitas-alelnök, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kiemelte: a Fidelitashoz tartozás a barátságról, a jó közösségről és az egységről szól. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok ott legyenek a kormányzásban és képviseljék az ifjúság érdekeit.

Az év második felére elkészül és a kormány elé kerül az Új nemzedék jövője program – jelentette be Mihalovics Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztosa. Dömötör Csaba, az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete, a YEPP legutóbbi berlini kongresszusán megválasztott elnöke a korábbinál erősebb nemzetközi szervezetet ígért, amely minden, az ifjúságot érintő kérdésben hallatni fogja a hangját. Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, korábbi Fidelitas-alelnök szerint a Fidelitas az ország legsikeresebb és tízezres létszámával legnagyobb ifjúsági szervezete.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.