Az utca egyik felén tilos, a másikon szabad dohányozni

Betiltották a dohányzást az ausztráliai Sydney egyik utcájának egyik felén, a másik oldalon azonban szabad a cigarettázás.

MNO
2011. 07. 04. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghökkentő állapot két szomszédos önkormányzat ellentétes rendelete nyomán alakult ki. Július elsejével Marrickville önkormányzata elrendelte a dohányzás teljes tilalmát a köztereken, így a King Streeten lévő éttermek utcai frontján felállított asztalok vendégei sem gyújthatnak rá. Az utca másik felén azonban Sydney város önkormányzatának rendelkezései vannak érvényben, amelyek még engedélyezik a cigarettázást a közterületeken.

A helyi étterem- és kávézótulajdonosok és vendégeik igencsak meglepve fogadták a döntést. „Teljesen abszurd. Azt kell látnom, hogy az összes dohányos vendégem feláll, és átvonul az utca túloldalán lévő kávézókba. Ez tönkretesz engem. Teljesen igazságtalan” – idézte Bessie Kounadis kávézótulajdonost a The Daily Telegraph brit napilap.

Ausztráliában a világ egyik legszigorúbb dohányzási tilalmát léptették életbe az elmúlt hónapokban: nemcsak betiltották a közterületeken való cigarettázást számtalan városban, de magas adót vetettek ki a dohánytermékekre, és elrettentő – tüdőrákot, fekélyt, beteg gyermekeket ábrázoló – címkékkel látták el a cigarettásdobozokat.

Legutóbb Új-Dél-Walesben rendeltek el – hat sydneyi önkormányzat kivételével – a közterületeken (utcákon, játszótereken, sportpályákon) teljes dohányzási tilalmat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.