Azért tette, hogy kijusson Görögországból

A gázai segélyflottilla egy francia hajója elhagyta a görög területi vizeket, és útban van a Gázai övezet felé – közölték hétfőn a palesztin területet sújtó izraeli zárlat elleni tiltakozó akció szervezői.

MNO
2011. 07. 18. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint a Dignité-al-Karama (Méltóság) nevű hajó vasárnap hagyta el a görög vizeket és Egyiptomot jelölte meg (a görög hatóságok előtt) hivatalos úticélként. Ez utóbbit azért tette, hogy kijusson Görögországból – mondta el Greta Berlin, a Szabad Gáza Mozgalom aktivistája. Hangsúlyozta, hogy a Földközi-tenger közepén teljesen törvényes módon bármikor uticélt változtathatnak.

A francia hajó azt tervezi, hogy kedden éri el a Gázai övezet partjait. A hajó fedélzetén 16 ember tartózkodik, köztük Amira Hassz, a Háárec című baloldali izraeli napilap hírneves újságírónője és az al-Dzsazíra arab hírtelevízió forgatócsoportja.

A gázai segélyflottilla tíz hajóból állt. A másik kilenc járműnek a görög hatóságok korábban megtiltották a görög területi vizek elhagyását, sőt a görög parti őrség két olyan hajót is visszakísért a kikötőbe, amely engedély nélkül próbálta meg elhagyni az országot.

Az izraeli kormány korábban arra utasította a haditengerészetet, hogy ne engedje kikötni a Gázai övezetben a segélyt szállító nemzetközi hajórajt. Az izraeli hatóságok arra adnának engedélyt, hogy a hajók rakományukat az izraeli Asdod vagy az egyiptomi el-Aris kikötőjében partra tegyék, és ha bebizonyosodik, hogy nem szállítanak fegyvert vagy lőszert az iszlamista Hamász mozgalom uralta palesztin területre, a szállítmány hiánytalanul eljuthat a Gázai övezetbe.

A palesztinok és támogatóik szerint a tengeri blokád illegális, és kollektív büntetésként sújtja az 1,5 milliós gázai lakosságot.

Az izraeli törvényhozás etikai bizottsága hétfőn megbüntette a Balad nacionalista arab párt képviselőjét, mert részt vett a segélyflottilla tevékenységében. A képviselőtől két hétre megvonták a parlamenti felszólalás lehetőségét, de a szavazásokon részt vehet.

Tavaly májusban izraeli kommandósok elfoglalták a palesztin földsávot elérni próbáló előző nemzetközi flottilla török vezérhajóját, az incidensben kilenc török állampolgár életét vesztette. Az ügy nagy nemzetközi visszhangot váltott ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.