Azok nem takarékoskodnak, akiknek a legjobban kellene

A lakosság számára az energiatakarékosság anyagi kérdés, de sokan nem rendelkeznek megfelelő információval a lehetőségekről –állapítja meg a Prímagáz személyes megkérdezéssel reprezentatív mintán végzett felmérése.

MNO
2011. 07. 07. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb belföldi propán-bután gáz forgalmazó cég kutatásában megkérdezettek 30 százaléka nem is foglalkozott az energiatakarékosság gondolatával – közölte a társaság az MTI-vel. Akik igen, azok közül 41,8 százalék nem tett érte semmit, és csak 28,7 százaléka végzett már valamilyen energiatakarékossági korszerűsítést.

A kutatást 1200 fős reprezentatív mintán végezték a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) irányadó kvótái alapján.

Az energetikai korszerűsítés formái közül a nyílászárók cseréje szerepel az élen, pedig – a Prímagáz megállapítása szerint – ez önmagában gyakran kevesebb energiamegtakarítást jelent, mint azt az emberek gondolnák. A külső falak szigetelése 42,7 százalékkal szerepel, a fűtési rendszer korszerűsítése 25,9 százalékkal a harmadik. Az alternatív energiahordozókat pedig a megkérdezettek mindössze 1,7 százaléka használta fel.

Túl sokba kerülne bármilyen átalakítás a megkérdezettek 70 százaléka szerint, s – hívja fel a figyelmet az ellentmondásra a kutatás – pont azok nem áldoznak az energiatakarékosságra, akiknek leginkább szükségük lenne a spórolásra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.