Azt a napot sohasem felejti el

A fanatikus spanyol szurkolók természetesen mintha tegnap történt volna, olyan élénken emlékeznek még az éppen egy évvel ezelőtti napra, amikor a dél-afrikai világbajnokságon története során először a világ csúcsára ért a La Roja, Vicente del Bosque válogatottja. Ebből az alkalomból több spanyol lap – de például az El País kivételével – közölte az interjút, amelyet a spanyol szövetség (RFEF) készített a szűkszavú, de a szakmájához nagyon is értő mesterrel.

2011. 07. 11. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vicente del Bosque egyre őszebb bajsza alatt somolyogva jelentette be a nemzeti válogatott következő célját: jövőre megvédjük az Európa-bajnoki címet! Tökéletesen tisztában van az új cél nehézségeivel, mivel több válogatott négy éve még Csipkerózsika-álmát aludta, például a franciák, az olaszok és a portugálok. A halk szavú és a spanyol vérmérséklettől eléggé eltérő, azaz higgadt és nem éppen szószátyár szakvezető kiemelte a szövetség szerepét is, mivel meghozta eredményeit az évek óta a folyamatos és egységes támogatás minden szinten. Erre már csak azért is szükség volt, mert nem mindenki rajongott a spanyol játékstílusért, időnként még maguk a spanyolországiak sem. De a tavaly megnyert világbajnokság óta jóval halkabbak ezek a hangok. Fontosnak tartotta, hogy kiemelje, a világbajnokság előtt nyolc olyan játékost váltottak le, akinek tudása már nem érte el Piqué, Busquets, Javi Martínez, Jesús Navas és Fernando Llorente szintjét. Figyeltek a minőségre, és ezután is megteszik, hogy aki megérdemli, az magára ölthesse a nemzeti mezt.

A világbajnokság megnyeréséről megemlékező lapok és portálok címoldalain most sokat látja viszont a gólörömében a szó szoros értelmében magából kivetkőző Iniestát, pedig nagyon visszafogott fiúnak ismerte. De hát istenem, végül is győztes gólt lőtt a döntőben – mosolyintotta el magát a mester. A játékosokkal azután sem volt feszült a viszonya, hogy rögtön az első mérkőzésen vereséget szenvedtek a svájciaktól. Egyszerűen belátták, hogy azon a meccsen nem tudtak váltani, de eltökélték magukban, hogy a következő mérkőzéstől már azt nyújtják, amit tudnak. De nem látott-hallott széthúzásra utaló jeleket. Fel sem merült senkiben, hogy visszasírják az előző edzőt, Luis Aragonést, akivel az Európa-bajnoki címet szerezték, és egyáltalán nem tartották őt betolakodónak. De végig nagyon sajnálta azt a kispadon üldögélő 12 játékost, akinek többsége a pályán végül nem vehette ki részét a világra szóló sikerből.

(elmundo.es, abc.es, marca.com, elmundodeportivo.es, elpais.com, lavanguardia.es – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.