Bajvívás is lesz a reneszánsz kavalkádban

A hétvégén ismét megelevenedik a reneszánsz kor a szegedi Mátyás téren: a Nándorfehérvári emléknapok programsorozata számos előadással, filmvetítéssel, reneszánsz családi nappal enged bepillantást a kor világába.

MNO
2011. 07. 19. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényről tartott keddi sajtótájékoztatón Balogh Dóra, a szervező Alsóvárosi Kultúrház vezetője felidézte, hogy 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolatuk is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora pénteken délután egy előadással kezdődik: Kapisztrán János Nándorfehérvárig vezető életútját mutatja be Zombori István történész, nyugalmazott múzeumigazgató, majd a Duna Televízió 40 perces filmjét vetítik le a csatáról.

Másnap a közönséget a már hagyománnyá vált reneszánsz családi napra várják, amely a Klauzál térről a Mátyás térre vezető zenés, táncos felvonulással indul. Újdonságként az idén már a belvárosban is láthatnak bajvívást az érdeklődők. Az elmúlt években folyamatosan fejlődő szegedi középkori hagyományőrző csoportok közül bemutatkozik az Oroszlánszív Lovagrend, a Hollószárny Lovagrend és a Négy Griff tagjai. Mellettük ott lesz még a szintén szegedi Szabad Vitézi Oskola is, amely egész nap toborzóval várja az érdeklődőket.

A korabeli zenéket a szentendrei Kecskés Együttes, a kecskeméti Renaissance Consort és a Sárkánykönny Dalnoktársulat biztosítja, a Pavane Táncegyüttes pedig tánc-, zászlóforgató és dobos bemutatóval szórakoztatja majd a közönséget.

A legerősebbek az idén is összemérhetik állóképességüket a Ki lesz Szeged Kinizsije? című vetélkedőn, a nap folyamán lesz történelmi totó, apródiskola, vívás, íjászat és lovagi torna is, a legkisebbeket pedig kézműves foglalkozás és Máltai Játszóház várja. A napot a Flame Flowers tűzzsonglőr műsora zárja. A szervezők reményei szerint legalább háromezer vendége lesz a rendezvénynek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.