Barroso nagyon keményen nekiment a hitelminősítőknek

Élesen bírálta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán a Moody’s hitelminősítő ügynökség <strong><a href="http://www.mno.hu/portal/795400" target="_blank">döntését</a></strong> Portugália fizetőképességének jelentős mértékű leminősítéséről.

MNO
2011. 07. 06. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strasbourgi sajtótájékoztatóján (a volt portugál kormányfő) Barroso úgy vélte, ez a döntés szinte kizárólag arra jó, hogy fokozza a spekulációs tevékenységet a piacon, és növelje az európai pénzügyi helyzettel kapcsolatos előítéleteket. Emlékeztetett arra, hogy az EU már dolgozik a hitelminősítők tevékenységének ellenőrzésén.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio a bizottság szokásos napi brüsszeli sajtótájékoztatóján szintén bírálta a leminősítést, amelyet szerinte rosszul időzítettek, ráadásul szinte kizárólag hipotéziseken alapul, nem tényeken. Emlékeztetett arra, hogy Portugália éppen most kezdte meg takarékossági és konszolidációs programjának végrehajtását.

A Moody's Investors Service kedden vonta meg a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától, arra a véleményére hivatkozva, hogy az országnak egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A hitelminősítő „egyre növekvő” aggodalmakról is említést tett, amelyek szerint Portugália nem tudja majd teljes mértékben végrehajtani azt a hiánycsökkentő és adósság-stabilizáló programot, amely az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelegyezményben szerepel. A bejelentés azonnali negatív reakciókat indított el a nemzetközi pénzügyi piacokon.

Barroso szerdán arra is emlékeztetett, hogy az EU már dolgozik a hitelminősítők tevékenységének ellenőrzésén. Felvetette, hogy az unióban meg kellene vitatni ezen intézetek polgári felelősségre vonásának lehetőségét is hibás döntések esetén. Ismét utalt emellett egy központi európai hitelminősítő ügynökség létrehozásának lehetőségére. A nemzetközi piacokon meghatározónak tekintett ügynökségek (Moody's, Fitch Ratings, Standard and Poor's) jelenleg mind amerikaiak. „Nagyon furcsa, hogy a piacot mindössze három szereplő uralja... Ez azt mutatja, hogy előfordulhatnak előítéletek a piacon, amikor európai ügyekkel kapcsolatos helyzetértékelésről van szó” – fogalmazott Barroso.

A bizottsági elnök elismerte ugyanakkor a piacok jogát arra, hogy saját belátásuk szerinti források alapján hozzanak döntéseket. Altafaj Tardio mindazonáltal arra is utalt, hogy Portugália leminősítése kételyeket ébreszt a hitelminősítő tisztánlátását illetően. „Ez a szerencsétlen epizód ismét felveti a hitelminősítők magatartásának, illetve úgynevezett tisztánlátásának kérdését” – fogalmazott a szóvivő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.