Batmant is túlszárnyalta a gyermekmágia

Nemcsak Észak-Amerikában, hanem világszerte is számos csúcsot döntött hétvégi bevételeivel a Harry Potter-saga nyolcadik, egyben utolsó darabja, amely valószínűleg a Warner Bros. első egymilliárd dollár feletti bevételt hozó produkciója lesz.

MNO
2011. 07. 18. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most debütált Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész című alkotás (rendező: David Yates) Észak-Amerikában péntektől vasárnapig 169,6 millió dolláros (32,3 milliárd forintos) jegybevételt hozott, ezzel megdöntötte a rekordot eddig tartó Batman – A fekete lovag című film 2008-ban született 158,4 millió dolláros eredményét. A Harry Potter-mozi a szerdai bemutató óta a Warner számításai szerint világszerte 475 millió dollárt (91 milliárd forintot) fialt, és minden esélye megvan, hogy a cég első egymilliárd dollár feletti eredményét produkálja; a jelenlegi csúcsot is egy Harry Potter-film, a tíz évvel ezelőtt bemutatott Harry Potter és a bölcsek köve tartja 974,8 millió dolláros összbevételével.

A varázslófiú újabb kalandjai Nagy-Britanniában 36,6 millió dolláros, Ausztráliában 26,7 millió dolláros bevételt hoztak, mindkettő rekordnyitásnak számít ezekben az országokban. A magas jegybevételben nagy szerepet játszottak a 3D-s vetítések, hiszen ezekre valamivel drágább a belépő. „A csúcsokhoz a 3D és az IMAX nagyon kellett, emellett persze az is, hogy ez az utolsó Harry Potter-film” – fogalmazott Paul Dergarabedian, a Hollywood.com elemzője.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész a J. K. Rowling regényeiből készült széria nyolcadik darabja. A hétvégi észak-amerikai box office listán az egy hete bemutatott Transformers 3. lett a második 21,3 millió dolláros (4 milliárd forintos) bevétellel; a mozi a világ többi részén további 39 milliót, összesen eddig 762,8 milliót könyvelt el. A harmadik helyen a Förtelmes főnökök végzett 17,6 millió dollárral, a negyediken A gondozoo 12,3 millióval, az ötödiken a Verdák 2. 8,3 millióval.

A Harry Potter-mozi melletti másik debütáló, a kézzel rajzolt animációhoz visszatérő Disney-produkció, a Micimackó 8 millió dolláros hétvégi bevétele a hatodik helyre volt elég. Woody Allen már korábban bemutatott alkotása, a Midnight in Paris 1,9 millióval a tizedik lett, viszont eddigi bevételeit már 41,8 millió dollárra tornászta fel, ami felülmúlta a rendező korábbi csúcsát, a Hannah és nővérei 1986-os 40,1 millióját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.