Befékeznek a németek

Elfogadta szerdán a német kormány a 2012-es költségvetés tervezetét, amely az úgynevezett adósságféktörvény alapján készült. Ez előírja, hogy a hazai össztermék (GDP) arányában számolt hiányt 0,35 százalékra kell csökkenteni 2016-ig.

MNO
2011. 07. 06. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezet azzal számol, hogy folytatódik a gazdasági fellendülés, így nőnek az adóbevételek, a privatizációs bevételek pedig az ideihez képest megduplázódnak, 5,1 milliárd euróra emelkednek 2012-ben.

A 0,35 százalékos határ a központi – szövetségi állami – költségvetés konjunkturális és egyszeri hatásoktól megtisztított, úgynevezett szerkezeti hiányára vonatkozik. Ez az idén csaknem 50 milliárd euró, jövőre pedig a tervek szerint 27,2 milliárd euró lesz. A kiadási oldal alig változik, a 2012-es előirányzat 306 milliárd euró, az idei 305,8 milliárd után. A bevételi oldal pozíciója több mint 20 milliárd euróval (5300 milliárd forinttal) javul: a költségvetés az idei 257,4 milliárd után jövőre 278,8 milliárd euró saját forrással gazdálkodhat.

A 2015-ig kitekintő terv 2013-tól egy új teherrel is számol. Ez a válságba jutott euróövezeti tagországok támogatására hivatott állandó stabilitási mechanizmus (ESM), amelynek pénzalapjába Németország évi 4,3 milliárd eurót fizet majd be. A központi költségvetés azonban így is megfelel majd az alkotmánymódosítással bevezetett adósságfékszabálynak az előírt határidőre. A 2012-es büdzséről várhatóan novemberben dönt majd a törvényhozás.

A tartományokat, önkormányzatokat és társadalombiztosítási alapokat is tartalmazó teljes államháztartás GDP-arányos hiánya a pénzügyminisztérium számításai szerint az idén 2 százalék alá csökken. Tavaly 3,3 százalék volt a hiány, emiatt az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást indított Németország ellen, és megszabta, hogy 2013-ra csökkenjen a hiány a 3 százalékos tűréshatár alá. Berlin az előírtnál két évvel korábban teljesíti az előírást, és egyes szakértők szerint jövőre akár egyensúlyba is hozhatja az államháztartást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.