Beperli az államot a mélyben rekedt 31 bányász

Bűnös hanyagság miatt pert indít a chilei állam ellen az a 31 bányász, aki két további társával együtt 70 napra a föld alatt rekedt tavaly egy bányaomlás következtében.

MNO
2011. 07. 16. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezetőjük, Luis Urzúa helyi idő szerint pénteken elmondta: arra hivatkozva indítanak pert, hogy a hatóság emberei a baleset előtt nem ellenőrizték a biztonsági feltételeket.

A bányászok azt szeretnék, ha elismernék mindazt a szenvedést, amelyen ők és családtagjaik keresztülmentek a szerencsétlenség során. A 31 bányász fejenként 540 ezer dollárnak megfelelő kártérítést szeretne kapni.

A vájárok családtagjai korábban több millió dolláros kártérítési pert indítottak a bányatársaság ellen. Tizennégy bányász méltányossági nyugdíjat kért a chilei kormánytól.

A chilei állam pedig a mentőakció csaknem 20 millió dolláros költségének megtérítéséért indított pert a bányatársaság ellen.

A chilei San José réz- és aranybányában tavaly augusztus 5-én történt a szerencsétlenség. Harminchárom bányász rekedt 700 méteres mélységben, s csak 17 nap elteltével sikerült kapcsolatot teremteni velük. A látványos és világszerte nagy figyelemmel övezett mentőakció október 13-án ért véget, miután speciális berendezésekkel alagutat fúrtak a mélybe, és egy mentőkapszula segítségével egyenként hozták a felszínre a bányászokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.