Bevezetik a szegények bérletét

A spanyol polgárháború kitörésének 75. évfordulója alkalmából újabb szemtanú, a 93 éves Gaspar mesélt az ABC-nek fordulatos, de inkább szomorú háborús élményeiről. A portugál lapok egyik „slágerhíre”, hogy a tömegközlekedési viteldíjak 15 százalékos emelése miatt szeptember elsejétől bevezetik a „szegények bérletét” is. A brazil sajtó egyik érdekes híre, hogy a brazil védelmi tárca korszerű légvédelmi rakétaelhárító rendszer vásárlására készül.

2011. 07. 22. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abc.es – Spanyolország

A konzervatív lap polgárháborús sorozatában a mindkét tábort megjárt Gaspar Viana következett az emlékek visszaidézésében. A Madridhoz közeli egyik kis faluban élő Gaspar 13 éves sem volt még, amikor 80 éve, 1931. április 14-én megkérdezte a szomszéd kislányt: „Te Irene, mi az a rongy a házatokon?” Tőle tudta meg, hogy aznap kiáltották ki az úgynevezett második spanyol köztársaságot és annak a lobogóját tűzte ki. Öt évvel később, a polgárháború kitörése után az anarchisták toboroztak „önkénteseket” a 150 lelkes faluban, bátyját is elvitték, őt viszont csak két évvel később. Addig látott egyet s mást a faluban. Bár az ő papjuknak még sikerült elmenekülnie napszámosnak álcázva magát, de a másik közeli falu papjának már nem volt ekkora szerencséje, mert elkapták az anarchisták. Levetkőztették, zsineget kötöttek minden végtagjára, a lába közé is, és körbevitték a faluban, közben a rezesbanda játszott. Aztán négy golyót eresztettek bele és levágták mindkét fülét.

Gaspar Viana 1938. januárjában az egyre véresebb terueli fronton kötött ki, ahol csak olyan támadásokban vett részt, ahol mindig ők maradtak alul a pocsék köztársasági hadvezetés miatt. Neki akkor lett elege, amikor a saját légierejük őket kezdte bombázni tévedésből a nemzetiek állásai helyett. Október végén Madridba menekült, ahol egyik ismerőse már az úgynevezett ötödik hadoszlop tagja volt. A híres mondat szerint négy hadoszloppal ostromolták Madridot, de a fővárosban maradt szimpatizánsok hadoszlopa is várta őket. Mivel a baloldaliak 1939 márciusa végén feladták a főváros további védelmét, Gasparnak sem kellett harcolnia, megúszta a további öldöklést, de hangsúlyozta, „csak menteni akarta a bőrét, azért állt át Francóhoz”.

Expresso.clixc.pt, jornaldenegocios.pt, diarioeconomico.com, dn.pt, jn.pt, diario.iol.pt, ionline.pt stb. – Portugália

A portugál sajtóban csütörtökön azt részletezték a 78 milliárd eurós európai uniós mentőöv keretében, hogy hogyan változnak a tömegközlekedési viteldíjak árai augusztustól. Átlagosan 15 százalékkal emelik a városi tömegközlekedés és a helyközi vasúti és buszjáratok jegyeinek árait. Mivel a lakosság nem lebecsülendő része nem tudná kifizetni a megemelt árakat, ezért szeptember elsejétől bevezetik az úgynevezett „szegények bérletét” a nehéz helyzetű családok tagjainak. Bár a lakosok nagyon jól emlékeznek rá, de a Jornal „I” cikke emlékeztette az olvasókat, hogy januárban egyszer már emelték 3,5 százalékkal a vonaljegyek és bérletek árát, tehát ez már 18,5 százalékos drágulás idén. Sőt úgy tudják, hogy a jövő évtől újabb emelés várható.

Folha.uol.com.br, estadao.com.br, correiobraziliense.com.br – Brazília

A brazil hadsereg reméli, hogy még az idén sikerül korszerűsíteni a légvédelmet egy új légelhárító rakétarendszerrel 960 millió reál értékben. A jelenlegi, Astros 2 típusú és nagy találati pontosságú rakétákat még a hazai Avibras Aerospacial gyártotta, amely 9-90 kilométeres hatótávolságú. A hadsereg ismét a hazai gyártmányból rendel, de már a korszerűbb, Astros 2020 típusból, amelynek hatótávolsága már eléri a 300 kilométert. Az alelnök Michel Temer, és a védelmi tárca vezetője, Nelson Jobim szerint a pénzügyi tárca már elemzi a beszerzés lehetőségének feltételeit. A hadsereg közben csütörtökön ki is próbált legalább hét rakétát a Goiás államban fekvő Formosa városhoz közeli gyakorlóterepen (Brazília középnyugati részén). A múlt héten maga az államfő, Dilma Rousseff avatta föl a stratégiai védelmi program keretében az első, tengeralattjárókat gyártó üzemet. Az első brazil elnöknő szerint a közelmúltban felfedezett tengeri olajkincs védelme indokolja a nagyszabású tengeralattjáró-építési programot, és a legyártandó járművek között lesz egy atommeghajtású is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.