Bíróság elé állt a sorozatrabló

Megkezdődött szerdán annak a sorozatrablónak a tárgyalása a Fővárosi Bíróságon, aki több mint 15 millió forintot zsákmányolt a megtámadott benzinkutakon, bankfiókokban. Az ügyészség szerint Cs. Miklós elkártyázta a tetemes összeget, korábbi hírek szerint a vádlott a bűncselekményekkel szerzett pénzből a Jobbikot támogatta. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/795458"><strong>• Bíró előtt a fegyveres rabló</strong></a>

Csibra Tibor
2011. 07. 06. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat ismertetésével, a terhelt és a tanúk meghallgatásával megkezdődött kedden a Fővárosi Bíróságon annak a férfinak a büntetőpere, aki az ügyészség szerint először benzinkutakat, majd bankfiókokat rabolt ki sorozatban Budapesten. Cs. Miklós a számlájára írt öt fegyveres támadással több mint 15 millió forintot zsákmányolt, a tetemes összeget azonban felélte, a bűncselekményekből származó pénzt elfogása után nem találták meg nála a nyomozók.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint Cs. Miklós korábban rossz anyagi körülmények között élt, ezért arra az elhatározásra jutott, hogy rablásokkal próbál meg nagyobb mennyiségű készpénzhez jutni. A terhelt 2007 márciusában egy fővárosi, III. kerületi benzinkúton riasztópisztolyával kényszerítette az ott dolgozó alkalmazottat a bevétel átadására, majd több mint 230 ezer forinttal távozott. A következő esztendő nyarán ismét egy töltőállomást támadott meg fegyverrel Budapesten, de zsákmánya alig haladta meg a 70 ezer forintot. Cs. Miklós anyagi helyzete a rablásokból szerzett pénz ellenére tovább romlott, komoly tartozásai voltak, majd 2009-ben munkáját is elveszítette. Ekkor módosított tervén, és arra jutott, hogy a nagyobb haszon reményében pénzintézeteket rabol ki. Az ötlet gyümölcsözőnek bizonyult, hamarosan csaknem 2,5 millió forinttal távozott a XIII. kerületben, egy bevásárlóközpont egyik bankfiókjából. Ezt a pénzintézetet hamarosan újra megtámadta, s zsákmánya akkor már 3,3 millió forintra rúgott. A 28 éves férfi utolsó akcióját egy II. kerületi plázában követte el, az ott található bankfiókból már több mint tízmillió forintot vitt el.

Cs. Miklóst tavaly márciusban fogták el a nyomozók egy óbudai lakóparkban, s a nála tartott házkutatáskor megtalálták a rablásoknál viselt ruháit és a támadásokhoz használt riasztópisztolyt is. A vádirat szerint Cs. Miklós a rabolt pénzt felélte, tetemes részét – szenvedélyes játékosként – elkártyázta. A vádlott őrizetbe vétele után családja a sajtóban cáfolni igyekezett ezt, mint hozzátartozói mondták, a férfi nem is ismerte a szerencsejátékokat. A nyomozáskor felvetődött, hogy Cs. Miklós a rabolt pénzből a tavalyi országgyűlési választásokon a parlamentbe bekerült pártot, a Jobbikot támogatta. Ezt az ügyekben korábban eljáró Budapesti Rendőr-főkapitányság sem cáfolta, sőt a hatóság tavaly tavasszal megerősítette, hogy a bűncselekményekből származó pénz csaknem egésze a Jobbiknál landolt. Cs. Miklós nem készpénzt adott a pártnak, de szimpatizánsként termeket bérelt különböző pártrendezvényekre, és a választási kampányban a szórólapok nyomdai költségeit is magára vállalta – írta akkor a 168 Óra.

A szerdai tárgyaláson a vádlott azt mondta a bíróságon, hogy tettét megbánta, bűnösnek érzi magát, de vallomást nem kívánt tenni. Az ügyben meghallgatták a rablások tanúinak egy részét is, egyikük egy volt biztonsági őr, aki az átélt élmények hatására ma már nem tudja ellátni munkáját. Cs. Miklós büntetőpere szeptemberben folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.