„Biztos, hogy nőni fog a reaktorok száma”

A márciusi fukusimai atomkatasztrófa ellenére nőni fog az atomenergia-termelés – mondta kedden Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

MNO
2011. 07. 26. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Biztos, hogy nőni fog az atomreaktorok száma, még ha nem is olyan gyorsan, mint korábban” – jelentette ki a NAÜ főigazgatója Kan Naoto japán miniszterelnökkel való találkozása után. Kan fokozatosan szeretné felszámolni a nukleáris központokat országában, ahol gyakoriak a földrengések.

„Néhány ország – köztük Németország – felülvizsgálta eddigi politikáját az atomkérdésben, de számos másik állam úgy gondolja, hogy szüksége van a nukleáris energiára az üvegházhatást és klímaváltozást okozó gázok elleni harcban” – érvelt Amano.

„Így mindenekelőtt az a fontos, hogy szavatoljuk a nukleáris létesítmények biztonságát.” A NAÜ-főigazgató hétfőn járt a fukusimai katasztrófa helyszínén, és megígérte Kannak, hogy az ügynökség segít úrrá lenni a helyzeten. A március 11-ei földrengés és szökőár a Fukusima 1-es atomerőmű hat reaktorából négyben komoly károkat okozott. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa Csernobil óta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.