BL: minden statisztikára rá kell cáfolnia a Videotonnak

0-2-ről kezdődik a Videoton–Sturm Graz 2. fordulós labdarúgó Bajnokok Ligája-megmérettetés este 20.30-kor, ugyanis a klagenfurti „odavágó” mérkőzésen az osztrák aranyérmes a magyar válogatottba sok év szünet után visszatért Szabics Imre góljának is köszönhetően kéttalálatos előnyt szerzett. A Sóstói Stadionban lezáruló páros meccs végén a vesztes fél elbúcsúzik Európától, és hogy ne a Videoton legyen az, számos statisztikai adatra rá kellene cáfolnia.

2011. 07. 20. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz a helyzetet úgy megítélni, hogy az este véget érő Videoton–Sturm Graz BL-párharc esélyese a 2011-es magyar bajnok csapat. Ha csak külső szemlélődőként, a fogadóirodák szorzószámai alapján kellene eldöntenünk, ki jut be a Bajnokok Ligája 2011–2012-es kiírásának harmadik fordulójába, azt konstatálnánk, bizony van itt egy osztrák csapat, amely megnyugtató, 2-0-s előnyét megtartja a fehérvári visszavágón. Egyvalamire viszont ekkor is figyelni kellene: a szerda 20.30-kor kezdődő összecsapás két mérkőző felének neve mellett körülbelül ugyanaz a szorzó áll, ami a győzelmi sanszt illeti. Ebből – legyünk optimisták – arra is következtethetünk, hogy tényleg lehet bármi!

Vidi = Juventus?

Nézzük sorban: múlt héten Klagenfurtban szépen és jól is játszott a Vidi… aztán Szabicsék berámoltak kettőt, amire nem jött válasz vendégoldalról. És 2-0 az eredményjelzőn – ez azt jelenti, hogy a magyar továbbjutáshoz első lépésként legalább két gólt rúgnia kell a Fehérvárnak úgy, hogy közben a sógorok hozzák a Sousa-legénység kinti góllövő formáját. Ha viszont – mint erre Szabics Imrével az oldalán Franco Foda, a Sturm trénere kedd este újságírók előtt utalt – az osztrák élgárda talál egy gólt, a Fehérvárnak már nem lenne elég a három. Aztán: a magyar bajnok a BL-meccsre tartalékolva elhalasztotta első bajnokiját, és mindössze egy Szuperkupa-döntőt játszott (amit emberhátrányban meg is nyert a Kecskemét ellen), az osztrákok eközben idegenben remekül helyt álltak a Ried otthonában a bajnoki nyitányon (1-1), tehát a „gólnemlövős” változatban ne igazán reménykedjünk. Három: sántítani látszik Paulo Sousának a keddi sajtótájékoztatón előadott története, amire építve továbbjutást érő taktikát dolgozott ki. Nevesül, hogy amikor ’96-ban a Real Madrid ellen idegenben kikaptak az „odavágón”, Torinóban 2-0-ra győztek, így hát ő aztán tudja, hogyan kell fordítani a Bajnokok Ligájában. Reméljük, nem felejtette el, hogy 2-0 akkor a visszavágó volt, tehát ha a két történetet párhuzamba akarjuk állítani, most a Videoton az akkori vesztes Real, aki idegenben 2-0-ra kapott ki…

Végre otthon!

A közvélemény mindenesetre nagyon készül, és – jegyezzük meg – végre van egy olyan csapatunk, amely otthonában tudja fogadni nemzetközi kupaellenfelét (tavaly és tavalyelőtt, igaz, csak a nemzetközi kupa későbbi szakaszától a Debrecen Budapesten kellett, hogy vendégül lássa az ódon Puskás-arénában a külföldi csapatokat)! Nem is akármilyen a körítés: a Videoton sajtófőnöke kedd este is azon morfondírozott még, hova ültesse a rengeteg tollforgatót a pár tucat fős sajtópáholy székein (kívülre…) – higgyük el, meg fogja oldani a feladatot. Aztán a jegyelővétel: várhatóan öt számjegyű lesz a Sóstói Stadion lelátóin helyet foglaló drukkerek serege, amire egy lapáttal még a fehérvári polgármester, Cser-Palkovics András is rátett: közleményben arra kérte a helyi vállalkozókat, hogy vásároljanak a meccsre jegyeket, amelyeket aztán szétosztanak a munkavállalók, gyermekek és nyugdíjasok között. Jó példával maga is elöl járt, 50+10 tikettet foglalt, amelynek egy részét fehérvári rádióhallgatók nyerhetnek meg szerdán.

A Fehérvár noha még nem volt bajnok, a nemzetközi porondon többször is összecsapott osztrák alakulattal. Először ’76-ban ütötte ki a Wacker Innsbruckot, öt évvel később viszont alulmaradt a Rapid Wiennel szemben – mindkétszer a második számú európai kupasorozatban. A Sturm ezzel szemben csak a szépre emlékezhet magyar csapatok ellen: ’75-ben a KEK-ben a Haladást, ’98-ban a BL-selejtezős Újpestet, három éve pedig egy paprikás hangulatú párharcban a Honvédot csapta agyon.

Továbbjutás – vagy vigasztalan búcsú

És akkor két további érv a párharc fontossága mellett: amely csapat bejut a 3. fordulóba – ahonnan még egy párharcot majd nyerni kell a BL-csoportba jutáshoz –, a moldáv bajnok ellen múlt héten 3-0-ra nyerő, de igazán verhető grúz aranyérmest kapja ellenfélül, amelyik viszont elhullik, a BL-nek ebben a magasságában még nem szerez Európa-ligás indulási jogot, búcsúzik a további nemzetközi küzdelmektől. A Sturm Graz hivatalos honlapjának tanúsága szerint a sógoroknak már a további küzdelmek járnak a fejükben, reménykedjünk!

A találkozó eseményeit kövesse a Magyar Nemzet Online oldalán este 20.15-től!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.