Börtönt kapott az újságíró gyilkosa

Huszonkét évi és tízhavi börtönbüntetésre ítélte egy isztambuli bíróság hétfőn Hrant Dink örmény származású török újságíró gyilkosát.

MNO
2011. 07. 25. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dinket, egy örmény kisebbségi újság, az Agos főszerkesztőjét 2007. január 19-én Isztambulban a nyílt utcán lőtte agyon egy török nacionalista fiatal, Ogün Samast.

A vádlottra a bíróság először életfogytig tartó szabadságvesztést rótt ki, de tekintettel arra, hogy tette elkövetésekor még fiatalkorú volt, 21 és fél évre csökkentette a büntetést, amelyet azonban illegális fegyvertartás miatt 16 hónappal megtoldott.

Dink a török–örmény megbékélés híve volt. Ugyanakkor többször nyilvánosan népirtásnak nevezte az I. világháború idején az Oszmán Birodalom területén élő örmények elleni vérengzéseket. Emiatt nemcsak a török szélsőséges mozgalmakkal, hanem a hatóságokkal is meggyűlt a baja: korábban félévi felfüggesztett börtönbüntetésre is ítélték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.