Bővül és biztonságosabb lesz Budapest csatornahálózata

Mintegy húszmillió eurós projekttel fejleszti Budapest több kerületében a csatornahálózatot az idén és jövőre a fővárosi önkormányzat a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházás részeként az Európai Unió és a magyar állam 85 százalékos támogatásával – közölte a beruházást lebonyolító Enviroduna Kft. az MTI-vel hétfőn.

MNO
2011. 07. 04. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztéssel biztonságosabbá válik a szennyvíz- és csapadékelvezetés. A Budapest hat kerületében végzendő munkák közül (II., VIII., IX., X., XI., XIV.), több helyszínen az utak felbontása nélkül, úgynevezett sajtolással épül meg mintegy 9 kilométernyi tehermentesítő gyűjtőcsatorna. A fővárosi csatornahálózat kiemelt fontosságú elemei a gyűjtőcsatornák, amelyek alapvetően meghatározzák a hálózat kapacitását, illetve a vízelvezetés biztonságát. A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházás részeként zajló fejlesztés során tehermentesítő gyűjtőcsatornákat építenek, amelyek elsősorban a biztonságos szennyvíz- és csapadékelvezetést szolgálják, illetve lehetőséget teremtenek a későbbi hálózatfejlesztésekre is.

Az építkezés több helyen érint forgalmas utakat és csomópontokat is – a VIII. kerületi Baross vagy a XIV. kerületi Róna utcában –, ezért a tervezés során a szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a kivitelezési munkálatok a lehető legkevesebb forgalomkorlátozással járjanak a Budapesten közlekedők számára. Ennek érdekében a legforgalmasabb helyeken a hagyományos, nyílt árkos csatornaépítés mellett alkalmazzák majd a kitakarás nélküli, csősajtolásos technológiát is, amelynek során fúrópajzs segítségével alakítják ki a leendő csatorna „alagútját”, így nincs szükség a csatorna teljes nyomvonala mentén a felszín megbontására.

A munkálatok a Maglódi úton már megkezdődtek, ahol a közlekedők július végéig számíthatnak jelentős forgalmi változásokra, a későbbiekben a forgalomtól elzárt területeken folyik a csatornaépítés. Júniusban a XI. kerületben egy újabb szakasz, a Sárbogárdi úti csatorna kivitelezése is elindult, emellett a kerületben egy további helyszínen, a Beregszász úton is megkezdődnek az építési munkálatok július közepén. A megépülő csatornák nyomvonala nem érint forgalmasabb útvonalakat, így csak kisebb jelentőségű, helyi forgalomkorlátozásokra, terelésekre kell számítani – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.