Brazíliában kezelik tovább Chávezt?

A brazil és jól értesült spanyol ajkú portálok megtudták, hogy Brazília egyik kórházában kezelhetik tovább a rákbeteg venezuelai elnököt, Hugo Chávezt. A portugál és a spanyol sajtóban is már több portál foglalkozott a Moody's hitelminősítő ügynökség keddi leminősítésére adott portugáliai válaszlépésekkel.

2011. 07. 09. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

folha.uol.com.br – Brazília, elpais.com – Spanyolország

A Folha de Sao Paulo pénteki híre szerint Chávez péntek délelőtt telefonon beszélt tíz percet Dilma Rousseffel, a brazil államfővel, aki felajánlotta neki, hogy Sao Paulo tekintélyes klinikáján, Latin-Amerika egyik legjobb kórházában kezeljék tovább rákbetegségét. A lap úgy tudja, hogy az ötlet nem pontosan az első brazil elnöknőé, hanem elődje, Luiz Inácio „Lula” da Silva vetette föl ezt a lehetőséget. Paulo Hoff, aki a Sao Paulói Szír-libanoni Klinika onkológusa elismerte a sajtónak, hogy a kormány valóban megkereste őket, és most várják a választ Venezuelából. De Chávez még nem adott végleges választ a felajánlásra, hogy náluk kezeljék, de arra sem, hogy a brazil orvosok a helyszínen, Caracasba utazva gyógyítsák tovább.

Hoff két nevezetes beteget is kezelt a közelmúltban, 2009-ben magát Dilmát, amikor két éve
megállapították, hogy nyirokmirigyrák támadta meg jelenlegi államfő szervezetét – gyógyultnak is nyilvánították egy éve –, illetve a márciusban elhunyt idős volt alelnököt, a 18-szor megműtött José Alencart, aki tíz évig küzdött elhatalmasodott gyomorrákjával. A spanyol El País emlékeztette olvasóit, hogy egy harmadik híres beteg is a Sao Pauló-i kórház páciense volt hónapokig. Ő Fernando Lugo, Paraguay elnöke, akit nyirokmirigyrákja miatt kezeltek, és Dilmához hasonlóan ugyancsak sikeresen.

jornaldenegocios.pt, expresso.clix.pt – Portugália, cincodias.com, elmundo.es – Spanyolország

Két portugál médium is megírta pénteken, hogy egyelőre csak az Ibériai-félsziget kisebbik államában, de hatásos választ adott néhány intézmény az egyik legbefolyásosabb hitelminősítő cég keddi durva leminősítésére. A lisszaboni önkormányzat és a portugáliai repülőtereket kezelő szerv, az ANA is felbontotta a vele kötött szerződést. Az indoklás szerint azért került sor erre a lépésre, mert az ügynökség nem a tőle elvárt színvonalon teljesítette a vele kötött megállapodást. Aznap a jobboldali államfő, Aníbal Cavaco Silva is egész Európára nézve fenyegetésnek nevezte az ilyen cégek tevékenységét a tárgyilagosság hiánya miatt.

A rejtélyes viselkedésű köztársasági elnök ritkán ragadtatja el magát, de szombaton ismét megtette, mert hiányos pénzügyi ismeretekkel vádolta meg a hitelminősítőket. A spanyol Cinco Días két írásban is „elemezte” a hitelminősítők tevékenységét, és feltette a kérdést, hogy most akkor a kockázatot elemzik vagy inkább előidézik? Mint emlékezetes, a Moody's kedden váratlanul, és nagyon, egészen pontosan négy szinttel rontotta a portugál államkötvények besorolását, és ezzel jelentős veszteségeket és károkat okozott nemcsak a portugál értékpapíroknak, hanem az eurónak, az euróövezet tagállamainak tőzsdéin is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.